ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Slanje uzoraka na analizu

Ako na računalu pronađete sumnjivu datoteku ili na internetu pronađete sumnjivu web stranicu, možete ih poslati na analizu u Laboratorij za istraživanje tvrtke ESET (možda neće biti dostupno ovisno o konfiguraciji za ESET LiveGrid®).


important

Nemojte slati uzorak ako ne ispunjava barem jedan od sljedećih kriterija:

  • Uzorak uopće nije otkriven ESET-ovim programom.
  • Uzorak je neispravno otkriven kao prijetnja.
  • Ne prihvaćamo osobne datoteke (za koje biste htjeli da ih ESET skenira u potrazi za zlonamjernim programima) kao uzorke (Laboratorij za istraživanje tvrtke ESET ne provodi skeniranja na zahtjev korisnika).
  • Upotrijebite opisni redak naslova i priložite što je moguće više informacija o datoteci (npr. snimka zaslona ili web stranica s koje ste je preuzeli).

Slanje uzoraka omogućuje vam da pošaljete datoteku ili web stranicu ESET-u radi analize jednom od sljedećih metoda:

  1. Upotrijebite prozor za slanje uzoraka koji se nalazi u izborniku Alati > Slanje uzorka na analizu.
  2. Datoteku možete poslati i e-poštom. Ako želite upotrijebiti tu mogućnost, datoteku zapakirajte s pomoću programa WinRAR/ZIP, arhivsku datoteku zaštitite lozinkom "infected" i pošaljite je na adresu samples@eset.com.
  3. Za prijavljivanje spama, lažno pozitivnih rezultata spama ili pogrešno kategoriziranih stranica pomoću modula za kontrolu weba pogledajte naš članak iz ESET-ove baze znanja.

Dok je otvorena stavka Odabir uzorka za analizu, u padajućem izborniku Razlog za slanje uzorka odaberite opis koji najbolje odgovara vašoj poruci:

Datoteka/Stranica – Put do datoteke ili web stranice koju želite poslati.

Adresa e-pošte za kontakt – Adresa e-pošte za kontakt šalje se u ESET zajedno sa sumnjivim datotekama, a može se koristiti za komunikaciju u slučaju potrebe za dodatnim informacijama za analizu. Unos adrese e-pošte za kontakt nije obavezan. Odaberite Pošalji anonimno da bi polje ostalo prazno.


note

Ako ne budu potrebne dodatne informacije, ESET vam neće poslati odgovor. Naši serveri svakodnevno primaju desetke tisuća datoteka, pa ne možemo odgovoriti na sve poruke.

Ako se pokaže da je uzorak ustvari zlonamjerna aplikacija ili web stranica, njegovo će se otkrivanje dodati u jednu od sljedećih ESET-ovih nadogradnji.