ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Megelőzés

Számítógép használata, és különösen internetes böngészés közben folyton tartsa szem előtt, hogy a világon egyetlen vírusvédelmi szoftver sem képes teljesen megszüntetni azt a kockázatot, hogy a számítógépben kárt okozhatnak a kártevők és a távolról kezdeményezett támadások. A legmagasabb szintű védelem és kényelem érdekében fontos, hogy megfelelően használja a vírusvédelmi megoldást, és kövesse a különféle hasznos szabályokat:

Rendszeres frissítés

Az ESET LiveGrid® statisztikája szerint nap mint nap új, egyedi kártevő kódok ezrei készülnek azzal a szándékkal, hogy megkerüljék a meglévő biztonsági rendszereket, és hasznot hajtsanak szerzőiknek – mindezt mások rovására. Az ESET víruslaborjának specialistái naponta elemzik ezeket a kódokat, majd frissítéseket állítanak össze és adnak ki, hogy folyamatosan növeljék a védelmi szintet a felhasználók számára. A frissítések maximális hatékonyságának biztosításához a frissítéseket megfelelően kell beállítani a rendszeren. A frissítések beállításának módjáról a Frissítési beállítások című fejezetben olvashat bővebben.

Biztonsági javítócsomagok letöltése

A kártékony szoftverek szerzői előszeretettel használják ki a rendszer különféle biztonsági réseit, hogy megkönnyítsék kódjaik terjesztését. A szoftvergyártók ezért alaposan figyelemmel követik, hogy alkalmazásaikban milyen új biztonsági réseket fedeznek fel, és biztonsági frissítések kibocsátásával rendszeresen igyekeznek elejét venni a lehetséges veszélyeknek. A Microsoft Windows és a böngészők, például az Internet Explorer két példa, amelyek esetében rendszeresen adnak ki biztonsági frissítéseket.

Fontos adatok biztonsági mentése

A kártevők készítői általában nem foglalkoznak a felhasználók igényeivel, és az ilyen programok tevékenysége gyakran az operációs rendszer tönkretételével és a fontos adatok szándékos elvesztésével jár együtt. Lényeges, hogy fontos vagy bizalmas adatairól rendszeresen készítsen biztonsági másolatot egy külső forrásra, például DVD-re vagy külső merevlemezre. Az efféle elővigyázatosság megkönnyíti és meggyorsítja az adatok helyreállítását egy esetleges rendszerhiba bekövetkezésekor.

Víruskereső rendszeres futtatása a számítógépen

Az ismert és ismeretlen vírusok, férgek, trójaiak és rootkitek észlelését a Valós idejű fájlrendszervédelem modul végzi. Ez azt jelenti, hogy valahányszor elér vagy megnyit egy fájlt, a modul abban kártevőket keres. Javasoljuk azonban, hogy havonta egyszer végezzen teljes számítógép-ellenőrzést, mert a kártevők változhatnak, és a keresőmotor naponta frissül.

Alapvető biztonsági szabályok betartása

Ez a leghasznosabb és leghatékonyabb szabály mind közül – legyen mindig elővigyázatos. Manapság sok kártékony szoftver csak felhasználói beavatkozásra lép működésbe vagy terjed el. Ha körültekintően jár el az új fájlok megnyitásakor, megtakaríthatja a számítógép későbbi megtisztítására fordított jelentős időt és erőfeszítést. Hasznos tanácsok:

Ne keressen fel gyanús webhelyeket, ahol sok előugró ablak nyílik meg, vagy hirdetések villognak.

Legyen óvatos, amikor „freeware” programokat (szabadszoftvereket), kodekcsomagokat és más hasonló szoftvereket telepít. Csak biztonságos programokat telepítsen, és csak biztonságos webhelyekre látogasson.

Legyen óvatos, amikor e-mail mellékleteket nyit meg, különösen, ha tömeges címre küldték őket, vagy feladójuk ismeretlen.

A napi rutinmunka során ne használja a Rendszergazda fiókot a számítógépen.