ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Eszközfelügyeleti szabályok hozzáadása

Az eszközfelügyeleti szabályok határozzák meg, hogy milyen műveletet kell végrehajtani, amikor a szabályfeltételeket teljesítő eszköz csatlakozik a számítógéphez.

CONFIG_DEVMON_RULE_EDIT_DLG

A Név mezőbe írt leírás segítségével a könnyebben azonosítható. A szabály letiltásához vagy engedélyezéséhez kattintson a Szabály engedélyezve felirat melletti kapcslóra. Ez akkor lehet hasznos, ha nem szeretné véglegesen törölni a szabályt.

Eszköz típusa

A legördülő menüben válassza ki a külső eszköz típusát (Lemezes tárhely/Hordozható eszköz/Bluetooth/FireWire/...). Az eszközök típusára vonatkozó információt az operációs rendszerből gyűjti össze a program, és a rendszer eszközkezelőjében látható, ha egy eszköz csatlakozik a számítógéphez. A tárolóeszközök közé tartoznak az USB-n vagy FireWire-eszközön keresztül csatlakoztatott külső lemezek vagy a hagyományos memóriakártya-olvasók. Az intelligenskártya-olvasók közé tartoznak a beágyazott integrált áramkörrel rendelkező intelligens kártyák, például a SIM vagy a hitelesítési kártyák. Képeszközök többek között a képolvasók és a fényképezőgépek. Mivel ezek az eszközök csak a saját műveleteikről adnak meg információkat, a felhasználókról nem, csak globálisan tilthatók le.

Művelet

A nem tárolásra szolgáló eszközök hozzáférését lehet engedélyezni vagy letiltani. A tárolóeszközök szabályai esetén ezzel szemben választhat legalább egyet az alábbi jogosultságok közül:

Engedélyez – Teljes hozzáférést engedélyez az eszközhöz.

Tiltás – Letiltja a hozzáférést az eszközhöz.

Írási blokk – Csak olvasási hozzáférést engedélyez az eszközhöz.

Figyelmeztetés – Valahányszor csatlakozik egy eszköz, a rendszer értesíti a felhasználót, hogy az engedélyezett vagy letiltott-e, és készít egy naplóbejegyzést. A rendszer nem jegyzi meg az eszközöket, és ugyanazon eszköz következő kapcsolódásaikor is megjelenik egy értesítés.

Vegye figyelembe, hogy nem minden művelet (engedély) érhető el az összes eszköztípushoz. Ha ez egy tároló típusú eszköz, mind a négy művelet elérhető. Nem tárolásra szolgáló eszközök esetén csak három művelet választható (a Írási blokk például nem érhető el a Bluetooth-eszközök esetén, így azok csak engedélyezhetők, letilthatók vagy figyelmeztethetők).

Feltételek típusa

– Az Eszközcsoport vagy az Eszköz elem közül választhat.

Az alább látható további paraméterekkel pontosíthatók a szabályok a különböző eszközökhöz. Minden paraméter esetén különbséget jelentenek a kis- és nagybetűk, és helyettesítő karakterek (*,?) is használhatók:

Gyártó – Szűrés a gyártó neve vagy azonosítója szerint.

Típus – Az eszköz elnevezése.

Sorozatszám – A külső eszközök rendszerint saját sorozatszámmal rendelkeznek. CD/DVD esetén ez nem a CD-meghajtó, hanem az adathordozó sorozatszáma.


note

Ha ezek a parancsok nincsenek megadva, a megfeleltetéskor a szabály mellőzi ezeket a mezőket. A szűrési paraméter esetén különbséget jelentenek a kis- és nagybetűk, és helyettesítő karakterek is használhatók (a kérdőjel [?] egyetlen karaktert jelöl, a csillag [*] pedig nulla vagy annál több karaktert).


note

Ha információkat szeretne megjeleníteni egy eszközről, hozzon létre egy szabályt az adott eszköztípushoz, csatlakoztassa az eszközt a számítógépéhez, majd ellenőrizze az eszköz adatait az Eszközfelügyelet naplójában.

Naplózás részletessége

Az ESET NOD32 Antivirus a fontos eseményeket egy naplófájlba menti, amely közvetlenül a fő menüből megtekinthető. Kattintson az Eszközök > Naplófájlok hivatkozásra, majd a Napló legördülő listában válassza az Eszközfelügyelet elemet.

Mindig – Az összes esemény naplózása.

Diagnosztikai – A program pontos beállításához szükséges információk naplózása.

Információk – Tájékoztató jellegű üzenetek rögzítése a naplóba (beleértve a sikeres frissítésekről szóló üzeneteket és a fent említett bejegyzéseket).

Figyelmeztetés – Kritikus figyelmeztetések és figyelmeztető üzenetek rögzítése.

Nincs – Nem rögzít naplókat.

Felhasználólista

A szabályok bizonyos felhasználókra vagy felhasználócsoportokra korlátozhatók, ha felveszi őket a felhasználólistára a Szerkesztés elemre kattintva, amely a Felhasználólista felirat mellett található.

Hozzáadás – Megnyitja az Objektumtípusok: Felhasználók és csoportok párbeszédpanelt, amelyen kiválaszthatja a kívánt felhasználókat.

Eltávolítás – Eltávolítja a szűrőből a kijelölt felhasználót.


important

Felhasználólistára vonatkozó korlátozások

A Felhasználólistánál nem definiálhatók szabályok bizonyos eszköztípusok esetén:

USB-nyomtató

Bluetooth-eszköz

Intelligenskártya-olvasó

Képeszköz

Modem

LPT/COM port

Felhasználó értesítése – Ha beszúr egy meglévő szabály által letiltott eszközt, megjelenik egy értesítési ablak.