ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite kategoriju
Odaberite temu

VDI, kloniranje i otkrivanje hardvera

ESET PROTECT podržava VDI okruženja, kloniranje računala i nepostojane sustave pohrane. Ta je funkcija potrebna za postavljanje zastavice za glavno računalo ili rješavanje pitanja koje se pojavljuje nakon kloniranja ili promjene hardvera.

Dok se pitanje ne riješi, klijentsko računalo ne može se replicirati s ESET PROTECT. Server. Klijent samo provjerava je li pitanje riješeno.

Deaktiviranje otkrivanja hardvera ne može se poništiti, vrlo ga pažljivo upotrebljavajte i samo na fizičkim računalima!

Kada rješavate više pitanja, upotrijebite pločicu Pregled statusaPitanja.

Koji su operacijski sustavi i hipervizori podržani?


warning

Prije upotrebe VDI-ja sa sustavom ESET PROTECT, više detalja o podržanim i nepodržanim značajkama raznih VDI okruženja potražite u članku u bazi znanja.

Podržani su samo operacijski sustavi Windows.

ESET Virtual Agent Hosts nisu podržani

ESET Full Disk Encryption ne podržava program.

Mobilni uređaji kojima se upravlja putem MDM-a nisu podržani.

Povezani klonovi u virtualnoj kutiji ne mogu se razlikovati jedan od drugog.

U vrlo rijetkim slučajevima otkrivanje može ESET PROTECT automatski isključiti. Do toga dolazi kada ESET PROTECT ne može pouzdano analizirati hardver.

Pogledajte popis podržanih konfiguracija:

oCitrix PVS 7.0+ uz fizička računala

oCitrix PVS 7.0+ uz virtualna računala u Citrix XenServer 7+

oCitrix PVS 7.0+ i Citrix XenDesktop uz Citrix XenServer 7+

oCitrix Machine Creation Services

o(bez PVS-a) Citrix XenDesktop uz Citrix XenServer 7+

oVMWare Horizon 7.x i 8.0 s VMWare ESXi

oMicrosoft SCCM (za ponovnu obradu slika)

ESET PROTECT podržava VDI uzorke za postavljanje naziva za VMware Horizon 8.x izravne klonove i Citrix XenCenter/XenServer 8+ kataloge računala.

VDI okruženja

Možete upotrijebiti glavno računalo s ESET Management agentom za VDI skup. Nije potreban VDI priključak, sva komunikacija odvija se putem ESET Management agenta. ESET Management Agent mora se instalirati na glavnom računalu prije nego što se postavi VDI skup (katalog računala).

Ako želite stvoriti VDI skup, označite glavno računalo u opciji Pojedinosti računala > Virtualizacija prije stvaranja skupa. Odaberite opciju Označi kao glavno računalo za kloniranje (usporedi s postojećim računalom).

Ako se glavno računalo ukloni s programa ESET PROTECT, zabranjen je oporavak identiteta (kloniranje). Nova računala iz skupa svaki bi put dobila novi identitet (stavka novog računala je stvorena na web konzoli).

Kad se računalo iz VDI skupa poveže po prvi puta, ima obvezan interval povezivanja od 1 minute. Nakon prvih replikacija interval povezivanja nasljeđuje se od glavnog računala.

Nikad nemojte deaktivirati otkrivanje hardvera prilikom upotrebe VDI skupa.

Glavno računalo može raditi uz klonirana računala pa ga možete održavati nadograđenima.

 


important

Standardna grupa za VDI računala

Nova računala klonirana s glavnog računala pojavljuju se u statičkoj grupi Izgubljeno i pronađeno. To se ne može promijeniti.

 

vdi

Kloniranje računala na hipervizoru

Možete stvoriti klon običnog računala. Pričekajte da se pitanje pojavi i riješite ga odabirom opcije Stvori novo računalo samo ovaj put.

 

clon

Obrada slika od sustava do fizičkih računala

Možete dobiti glavnu sliku pomoću instaliranog ESET Management agenta i instalirati je na fizičkim računalima. Postoje dva načina da se to postigne:

1.Sustav stvara novo računalo u programu ESET PROTECT nakon svake instalacije slike.

Ručno riješite svako novo računalo u odjeljku Pitanja i odaberite Stvori novo računalo svaki put.

Označite glavno računalo prije kloniranja. Odaberite Označi kao glavno računalo za kloniranje (stvori novo računalo).

2.Sustav stvara novo računalo u programu ESET PROTECT nakon instalacije slike na novom računalu. Ako se slika ponovno instalira na računalu koje je već imalo program ESET PROTECT (koje je već imalo instaliran ESET Management agent), to je računalo povezano s prethodnim identitetom u programu ESET PROTECT.

Ručno riješite svako novo računalo u odjeljku Pitanja i odaberite Usporedi s postojećim računalom svaki put.

Označite glavno računalo prije kloniranja. Odaberite opciju Označi kao glavno računalo za kloniranje (usporedi s postojećim računalom).

 


warning

Ako imate sliku (ili predložak) glavnog računala, obvezno je održavajte nadograđenom. Uvijek nadogradite sliku nakon nadogradnje ili ponovne instalacije bilo koje ESET-ove komponente na glavnom uređaju.

 

image

Paralelna replikacija

ESET PROTECT server može prepoznati i riješiti paralelnu replikaciju više računala do jednog identiteta u programu ESET PROTECT. Takav se događaj izvješćuje u opcijama Pojedinosti računala > Upozorenja ("Više veza s identičnim ID-om agenta"). Postoje dva načina za rješavanje pitanja:

Upotrijebite radnju jednim klikom koja je dostupna na upozorenju. Računala su razdvojena i njihovo otkrivanje hardvera trajno je isključeno.

U rijetkim slučajevima čak i računala kojima je isključeno otkrivanje hardvera mogu doći u sukob. U takvim slučajevima zadatak Ponovno postavljanje kloniranog agenta jedina je opcija.

Pokreni zadatak Ponovno postavljanje kloniranog agenta na računalu. Time nećete trebati deaktivirati otkrivanje hardvera.

Otklanjanje poteškoća

Ako imate poteškoća s VDI klonom, provedite korake za otklanjanje poteškoća s VDI-jem.