Pojedinosti računala

Da biste saznali pojedinosti o računalu, odaberite klijentsko računalo u statičkoj ili dinamičkoj grupi i kliknite Prikaži pojedinosti ili kliknite naziv računala za prikaz bočne trake Pregled računala na desnoj strani.

Prozor s informacijama sastoji se od sljedećih dijelova:

details_default Pregled:

Postoje sljedeće pločice s pregledom situacije računala.

Računalo

Kliknite ikonu za uređivanje edit_default da biste promijenili naziv ili opis računala. Možete odabrati Dopusti duplikat naziva ako već postoji drugo upravljano računalo istog naziva.

Kliknite Odaberi oznake da biste dodijelili oznake.

FQDN – potpuno kvalificirani naziv domene računala


note

Ako klijentska računala i ESET PROTECT server rade pod servisom Active Directory, možete automatizirati ispunjavanje polja naziva i opisa pomoću zadatka sinkronizacije statičke grupe.

 

Nadređena grupa – promijenite nadređenu statičku grupu računala.

IP – IP adresa računala.

Broj primijenjenih pravila – kliknite broj da biste vidjeli popis primijenjenih pravila.

Član dinamičkih grupa – popis dinamičkih grupa u kojima se klijentsko računalo nalazilo tijekom posljednje replikacije.

 

Hardver

Ta pločica sadrži popis ključnih parametara hardvera, informacije o operacijskom sustavu i jedinstvene identifikatore. Kliknite pločicu za prikaz kartice Pojedinosti – hardver.

 

Upozorenja

Upozorenja – link na popis problema trenutačnog računala.

Broj neriješenih prijetnji – broj prijetnji koje nisu riješene. Kliknite broj za prikaz popisa neriješenih prijetnji.

Vrijeme zadnjeg povezivanja - U stavci Zadnje povezivanje prikazuju se datum i vrijeme zadnjeg povezivanja upravljanog uređaja. Zelena točka označava da se računalo povezalo prije manje od 10 minuta. Informacije o zadnjem povezivanju označavaju se kako bi se označilo da se računalo ne povezuje:

oŽuta (pogreška) – računalo se ne povezuje 2 – 14 dana.

oCrveno (upozorenje) – računalo se ne povezuje dulje od 14 dana.

Vrijeme posljednjeg skeniranja – informacije o vremenu posljednjeg skeniranja.

Modul detekcije – verzija modula detekcije na ciljnom uređaju.

Nadograđeno – status nadogradnje.

 

Programi i licence

Popis ESET-ovih komponenti instaliranih na računalu. Kliknite pločicu za prikaz kartice Pojedinosti – proizvodi i licence.

 

Šifriranje

Pločica šifriranja vidljiva je samo na radnim stanicama koje podržava ESET Full Disk Encryption.

 

ESET Dynamic Threat Defense

Na pločici se navode osnovne informacije o servisu. Može imati dva statusa pločice:

Bijeli – standardno stanje. Nakon što se ESET Dynamic Threat Defense aktivira i funkcionira, pločica je još uvijek bijela.

Žuti – ako postoji problem s ESET Dynamic Threat Defense servisom, pločica postaje žuta i na njoj se prikazuju informacije o problemu.

Dostupne radnje:

Aktiviraj – ova opcija je dostupna nakon što uvezete licencu programa. Kliknite je kako biste postavili zadatak aktivacije i pravilo za program ESET Dynamic Threat Defense na trenutačnom računalu.


note

Na svakom uređaju s programom ESET Dynamic Threat Defense treba biti aktiviran sustav reputacije ESET LiveGrid® i sustav za povratne informacije ESET LiveGrid®. Provjerite pravila uređaja.

Poslane datoteke – prečac do izbornika Poslane datoteke.

Saznajte više – prečac do stranice programa.

 

Korisnici

Prijavljeni korisnici (samo računala) – domena i korisničko ime korisnika koji su prijavljeni na uređaj.

Dodijeljeni korisnici

oKliknite Dodaj korisnika da biste dodijelili korisnika iz opcije Korisnici računala na ovaj uređaj.


important

Jedno računalo se može dodijeliti najviše 200 korisnika u jednoj radnji.

oKliknite ikonu kante za smeće delete_default da biste poništili dodjeljivanje trenutačnog korisnika.

oKliknite korisničko ime dodijeljenog korisnika kako bi se prikazale pojedinosti računa.

 

Lokacija (samo mobilni uređaji). Uređaji u servisu Apple Business Manager (ABM) sustava iOS mogu se lokalizirati samo ako je aktiviran način rada za "Izgubljen" uređaj.

 

Virtualizacija

Pločica se prikazuje nakon što označite računalo kao glavno za kloniranje i prikazuje postavke VDI-ja. Kliknite ikonu zupčanika da biste promijenili postavke VDI-ja.

 

Kliknite gumb Izolacija računala s mreže za pokretanje zadataka klijenta za izolaciju računala s mreže:

disconnect_normal Izoliraj s mreže

mn_icn_connect_normal Prekini izolaciju s mreže

 

Gumb Virtualizacija upotrebljava se za postavljanje računala za kloniranje. Potreban je kada se računala kloniraju ili kada se promijeni hardver računala.

Označi kao Glavno za kloniranje

Onemogući detekciju hardvera – trajno onemogućite detekciju promjena hardvera. Ova je radnja nepovratna!

Odznači kao glavno računalo za kloniranje – uklonite glavnu zastavicu. Nakon što se ova opcija primijeni, svako novo kloniranje računala dovodi do pitanja.


important

Otkrivanje otiska prstiju hardvera nije podržano na sustavima:

Linux, macOS, Android, iOS

sustavi kojima upravlja računalo ESET Virtual Agent Host (ESET Virtualization Security)

bez ESET Management agenta


Konfiguracija sustava gear_icon

Kartica Konfiguracija – sadrži popis konfiguracija instaliranih programa tvrtke ESET (ESET Management agent, ESET Endpoint itd.). Dostupne radnje uključuju:

Kliknite Zatraži konfiguraciju da biste stvorili zadatak za ESET Management agent da prikupi sve konfiguracije upravljanih programa. Nakon što se zadatak dostavi ESET Management agentu, odmah se pokreće i rezultati se dostavljaju ESET PROTECT serveru pri sljedećem povezivanju. Tada ćete moći vidjeti popis svih konfiguracija upravljanih programa.

Otvorite konfiguraciju putem kontekstnog izbornika i pretvorite je u pravilo. Kliknite konfiguraciju da bi se prikazala u pregledniku.

Kad otvorite konfiguraciju, možete je pretvoriti u pravilo. Kliknite Pretvori u pravilo, trenutačna konfiguracija prenijet će se u čarobnjak pravila i možete promijeniti i spremiti konfiguraciju kao novo pravilo.

Preuzmite konfiguraciju za svrhe dijagnostike i podrške. Kliknite odabranu konfiguraciju i kliknite Preuzmi za dijagnostiku u padajućem izborniku.

Kartica Primijenjena pravila – popis pravila primijenjenih na uređaj. Ako ste primijenili pravilo za ESET-ov program ili funkciju ESET-ovog programa koji nije instaliran na računalo, navedeno pravilo prikazuje se zasivljeno.


note

Možete vidjeti pravila koja su dodijeljena odabranom uređaju, kao i pravila koja se primjenjuju na grupe koje sadrže uređaj.

Ikona lokota icon_locked_policy nalazi se pokraj zaključanih pravila (koja se ne mogu uređivati) – određena ugrađena pravila (na primjer, pravilo automatskih nadogradnji i pravilo ESET Dynamic Threat Defense) ili pravila u kojima korisnik ima dopuštenje za čitanje, ali ne i za pisanje.

Kliknite manage_defaultUpravljanje pravilima da biste upravljali pravilom, uređivali ga, dodjeljivali ili izbrisali. Pravila se primjenjuju na temelju njihova redoslijeda (stupac Redoslijed pravila). Da biste promijenili prioritet primjene pravila, odaberite potvrdni okvir pored pravila i kliknite gumb Primijeni ranije ili Primijeni kasnije.

Kartica Primijenjeni izuzeci – popis izuzetaka primijenjenih na uređaj.


icon_sysinspector_logsDnevnici (samo računala)

SysInspector – kliknite Zatraži dnevnik (samo Windows) da biste pokrenuli zadatak Zahtjev za dnevnik SysInspectora na odabranim klijentima. Nakon što se zadatak završi, dodaje se nova stavka na popis ESET SysInspector dnevnika. Kliknite dnevnik na popisu da biste ga istražili.

Alat za prikupljanje dnevnika – kliknite Pokreni alat za prikupljanje dnevnika da biste pokrenuli zadatak alata za prikupljanje dnevnika. Nakon što se zadatak završi, dodaje se nova stavka na popis dnevnika. Kliknite dnevnik na popisu da biste ga preuzeli.

Dijagnostički dnevnici – kliknite Dijagnostika > Uključi da biste pokrenuli način dijagnostike na trenutačnom računalu. U načinu dijagnostike klijent će slati sve dnevnike ESET PROTECT serveru. Možete pregledati sve dnevnike unutar 24 sata. Dnevnici se sortiraju u 5 kategorija: Dnevnik spam poruka, Dnevnik firewalla, HIPS dnevnik, Dnevnik kontrole uređaja, Dnevnik kontrole weba. Kliknite stavku Dijagnostika > Ponovno pošalji sve dnevnike da biste ponovno poslali sve dnevnike agenta u sljedećoj replikaciji. Kliknite Dijagnostika > Isključi da biste zaustavili način dijagnostike.


note

Ograničenje veličine datoteke za isporuku dnevnika po uređaju iznosi 200 MB. Dnevnicima možete pristupiti iz web konzole u odjeljku Prikaži pojedinosti > Dnevnici. Ako su dnevnici koje je zadatak prikupio veći od 200 MB, zadatak neće uspjeti. Ako zadatak ne uspije, možete učiniti sljedeće:

Prikupiti dnevnike lokalno na uređaju.

Promijeniti opširnost dnevnika i ponovno pokušati pokrenuti zadatak:

oZa objekte u sustavu Windows upotrijebite parametar /Targets:EraAgLogs da biste prikupili samo dnevnike ESET Management agenta.

oZa objekte u sustavu Linux/macOS upotrijebite parametar --no-productlogs da biste izuzeli dnevnike iz instaliranog ESET-ovog sigurnosnog programa.


play_default Pokretanja zadataka

popis izvršenih zadataka. Prikaz možete filtrirati da biste suzili rezultate, vidjeli pojedinosti zadatka, uređivali, duplicirali, obrisali, pokrenuli ili ponovno pokrenuli zadatak.


icon_installed_applications Instalirane aplikacije

Prikazuje popis programa instaliranih na klijent s pojedinostima kao što su verzija, veličina, sigurnosni status itd. Možete uključiti izvješćivanje aplikacija koje ne pripadaju tvrtki ESET putem postavke pravila. Odaberite program i kliknite Deinstaliraj da biste ga uklonili. Zatražit će se da unesete parametre za deinstalaciju. To su neobavezni parametri naredbenog retka za instalacijski program (instalacijski paket). Parametri za deinstalaciju jedinstveni su za svaki instalacijski program pojedinog softvera. Više informacija možete pronaći u dokumentaciji za određeni program.

Ako je dostupna nadogradnja za ESET-ov program, možete nadograditi ESET-ov program klikom gumba Nadogradi ESET-ove programe.


note

ESET PROTECT 9.0 podržava automatsku nadogradnju ESET Management agenta na upravljanim računalima.

Uređaji sa sustavom iOS jednom dnevno šalju popis instaliranog softvera programu ESET PROTECT. Korisnici ne mogu prisilno osvježiti popis.

 


icon_threats Upozorenja

Prikazuje popis upozorenja i njihove pojedinosti: problem, status, program, pojava, ozbiljnost itd. Ovom popisu možete pristupiti izravno iz odjeljka Računala tako da kliknete broj upozorenja u stupcu Upozorenja. Možete upravljati upozorenjima pomoću radnji jednim klikom.


question_defaultPitanja (samo računala)

Popis pitanja u vezi s kloniranjem nalazi se na kartici Pitanja. Pročitajte više o rješavanju pitanja za promijenjena ili klonirana računala.


icon_threat_and_quarantine Prijetnje i karantena

Prijetnje – prikazuju se sve vrste prijetnji, ali možete ih filtrirati prema Kategorija prijetnjeicon_antivirusantivirus, icon_blocked blokirane datoteke, icon_ei_alert Enterprise Inspector, icon_firewall firewall, icon_hips HIPS i icon_web_protection web zaštita.

Karantena – popis prijetnji u karanteni s pojedinostima kao što su naziv prijetnje, vrsta prijetnje, naziv objekta, veličina, prva pojava, broj, korisnikov razlog itd.


icon_more Detalji

Osnovne informacije – informacije o uređaju: Naziv operacijskog sustava, vrsta, verzija, serijski broj, FQDN naziv itd. Informacije o tome je li uređaj utišan, upravlja li se njime, posljednje vrijeme nadogradnje i broj primijenjenih pravila.

Hardver – informacije o hardveru računala, proizvođaču i modelu te informacije o umrežavanju (IPv4, IPV6, podmreža, mrežni adapter...).

Programi i licence – verzija trenutačnog modula detekcije, verzije instaliranih ESET-ovih sigurnosnih programa, upotrijebljene licence.

Šifriranje – ako upotrebljavate ESET Full Disk Encryption, pogledajte pregled statusa šifriranja diska.