ESET-ova online pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite kategoriju
Odaberite temu

Pojedinosti računala

Da biste saznali pojedinosti o računalu, odaberite klijentsko računalo u statičkoj ili dinamičkoj grupi i kliknite Pojedinosti ili kliknite naziv računala za prikaz bočne trake Pregled računala na desnoj strani.

Ikona Inspect icon_inspect_default otvara odjeljak Računala ESET Inspect web konzole. ESET Inspect je dostupan samo kada imate ESET Inspect licencu i kada je vaš ESET Inspect povezan s programom ESET PROTECT. Korisniku web konzole potrebno je dopuštenje za čitanje ili više dopuštenje za pristup programu ESET Inspect ili dopuštenje za čitanje ili više dopuštenje za korisnika programa ESET Inspect.

Prozor s informacijama sastoji se od sljedećih dijelova:

details_default Pregled:

Računalo

Kliknite ikonu za uređivanje edit_default da biste promijenili naziv ili opis računala. Možete odabrati Dopusti duplikat naziva ako već postoji drugo upravljano računalo istog naziva.

Kliknite Odaberi oznake da biste dodijelili oznake.

FQDN – potpuno kvalificirani naziv domene računala


note

Ako klijentska računala i ESET PROTECT server rade pod servisom Active Directory, možete automatizirati ispunjavanje polja naziva i opisa pomoću zadatka sinkronizacije statičke grupe.

 

Nadređena grupa – promijenite nadređenu statičku grupu računala.

IP – IP adresa računala.

Broj primijenjenih pravila – kliknite broj da biste vidjeli popis primijenjenih pravila.

Član dinamičkih grupa – popis dinamičkih grupa u kojima se klijentsko računalo nalazilo tijekom posljednje replikacije.

Hardver

Ta pločica sadrži popis ključnih parametara hardvera, informacije o operacijskom sustavu i jedinstvene identifikatore. Kliknite pločicu za prikaz kartice Pojedinosti – hardver. Pogledajte i inventar hardvera.

Upozorenja

Upozorenja – link na popis problema trenutačnog računala.

Broj neriješenih prijetnji – broj prijetnji koje nisu riješene. Kliknite broj za prikaz popisa neriješenih prijetnji.

Vrijeme zadnjeg povezivanja -U stavci Zadnje povezivanje prikazuju se datum i vrijeme zadnjeg povezivanja upravljanog uređaja. Zelena točka označava da se računalo povezalo prije manje od 10 minuta. Informacije o zadnjem povezivanju označavaju se kako bi se označilo da se računalo ne povezuje:

oŽuta (pogreška) – računalo se ne povezuje 2 – 14 dana.

oCrveno (upozorenje) – računalo se ne povezuje dulje od 14 dana.

Vrijeme posljednjeg pokretanja – datum i vrijeme posljednjeg pokretanja upravljanog uređaja. Upravljano računalo mora pokrenuti ESET Management agent 10.0 i novije verzije da bi se vidjelo Vrijeme zadnjeg pokretanja. Starija verzija agenta prikazuje n/a.

Vrijeme posljednjeg skeniranja – informacije o vremenu posljednjeg skeniranja.

Modul detekcije – verzija modula detekcije na ciljanom uređaju.

Nadograđeno – status nadogradnje.

Programi i licence

Popis ESET-ovih komponenti instaliranih na računalu. Kliknite pločicu za prikaz kartice Pojedinosti – proizvodi i licence.

Šifriranje

Pločica za šifriranje vidljiva je samo na radnim stanicama koje podržavaju ESET Full Disk Encryption.

Kliknite Šifriraj računalo da biste pokrenuli čarobnjak za aktivaciju šifriranja.

Kada je šifriranje aktivno, kliknite Upravljanje da biste upravljali opcijama šifriranja.

Ako se korisnik ne može prijaviti svojom lozinkom ili ako šifrirani podaci na radnoj stanici nisu dostupni zbog tehničkog problema, administrator može pokrenuti postupak oporavka šifriranja.

ESET LiveGuard Advanced

Na pločici se navode osnovne informacije o servisu. Može imati dva statusa pločice:

Bijeli – standardno stanje. Nakon što se ESET LiveGuard Advanced aktivira i funkcionira, pločica je još uvijek bijela.

Žuti – ako postoji problem s ESET LiveGuard Advanced servisom, pločica postaje žuta i na njoj se prikazuju informacije o problemu.


note

Potrebna vam je ESET LiveGuard Advanced licenca za aktivaciju programa ESET LiveGuard Advanced.

Dostupne radnje:

Aktiviraj – kliknite Aktiviraj kako biste postavili zadatak aktivacije i pravilo za program ESET LiveGuard Advanced na trenutačnom računalu. U suprotnom, kliknite računalo ili ikonu zupčanika gear_icon pored statičke grupe i odaberite icon_eset Rješenja > elga_icon Aktiviraj ESET LiveGuard. U prozoru za konfiguraciju odaberite razinu zaštite i kliknite Aktiviraj ESET LiveGuard:

oOptimalna zaštita (preporučeno) – rizične datoteke, uključujući vrste dokumenata koje podržavaju makronaredbe, poslat će se na siguran ESET server radi automatskog skeniranja i analize ponašanja. Pristup datotekama ograničen je dok se ne procijene kao sigurne.

oOsnovna zaštita – ESET LiveGuard Advanced skenirat će ograničeni skup datoteka.

Poslane datoteke – popis svih datoteka poslanih na ESET servere.

Nakon aktivacije ESET LiveGuard Advanced:

Upravljačka ploča značajke ESET LiveGuard prikazat će poboljšano izvješćivanje o sustavu ESET LiveGuard Advanced s upravljane mreže.

Svaki uređaj sa značajkom ESET LiveGuard Advanced imat će aktiviran reputacijski sustav ESET LiveGrid® i sustav povratnih informacija ESET LiveGrid®. Provjerite pravila uređaja.

Korisnici

Prijavljeni korisnici (samo računala) – domena i korisničko ime korisnika koji su prijavljeni na uređaj.

Dodijeljeni korisnici

oKliknite Dodaj korisnika da biste dodijelili korisnika iz opcije Korisnici računala na ovaj uređaj.


important

Jedno računalo se može dodijeliti najviše 200 korisnika u jednoj radnji.

oKliknite ikonu kante za smeće delete_default da biste poništili dodjeljivanje trenutačnog korisnika.

oKliknite korisničko ime dodijeljenog korisnika kako bi se prikazale pojedinosti računa.

Lokacija

Pločica je dostupna samo za mobilne uređaje. Uređaje u servisu Apple Business Manager (ABM) sustava iOS možete lokalizirati samo ako je aktiviran način rada za "Izgubljen" uređaj.

Virtualizacija

Pločica se prikazuje nakon što označite računalo kao glavno za kloniranje i prikazuje postavke VDI-ja. Kliknite ikonu zupčanika da biste promijenili postavke VDI-ja.

 

Pri dnu su dostupni sljedeći gumbi:

Kliknite gumb Izolacija računala s mreže za pokretanje zadataka klijenta za izolaciju računala s mreže:

o disconnect_normal Izoliraj s mreže

omn_icn_connect_normal Prekini izolaciju s mreže

Gumb Virtualizacija upotrebljava se za postavljanje računala za kloniranje. Potreban je kada se računala kloniraju ili kada se promijeni hardver računala.

oOznači kao Glavno za kloniranje

oOnemogući detekciju hardvera – trajno onemogućite detekciju promjena hardvera. Ova je radnja nepovratna!

oOdznači kao glavno računalo za kloniranje – uklonite glavnu zastavicu. Nakon što se ova opcija primijeni, svako novo kloniranje računala dovodi do pitanja.


important

Otkrivanje otiska prstiju hardvera nije podržano na sustavima:

Linux, macOS, Android, iOS

bez ESET Management agenta


Konfiguracija sustava gear_icon

Kartica Konfiguracija – sadrži popis konfiguracija instaliranih programa tvrtke ESET (ESET Management agent, ESET Endpoint itd.). Dostupne radnje uključuju:

Kliknite Zatraži konfiguraciju da biste stvorili zadatak za ESET Management agent da prikupi sve konfiguracije upravljanih programa. Nakon što se zadatak dostavi ESET Management agentu, odmah se pokreće i rezultati se dostavljaju ESET PROTECT serveru pri sljedećem povezivanju. Tada ćete moći vidjeti popis svih konfiguracija upravljanih programa.

Otvorite konfiguraciju putem kontekstnog izbornika i pretvorite je u pravilo. Kliknite konfiguraciju da bi se prikazala u pregledniku.

Kad otvorite konfiguraciju, možete je pretvoriti u pravilo. Kliknite Pretvori u pravilo, trenutačna konfiguracija prenijet će se u čarobnjak pravila i možete promijeniti i spremiti konfiguraciju kao novo pravilo.

Preuzmite konfiguraciju za svrhe dijagnostike i podrške. Kliknite odabranu konfiguraciju i kliknite Preuzmi za dijagnostiku u padajućem izborniku.

Kartica Primijenjena pravila – popis pravila primijenjenih na uređaj. Ako ste primijenili pravilo za ESET-ov program ili funkciju ESET-ovog programa koji nije instaliran na računalo, navedeno pravilo prikazuje se nedostupno.


note

Možete vidjeti pravila koja su dodijeljena odabranom uređaju, kao i pravila koja se primjenjuju na grupe koje sadrže uređaj.

Ikona lokota icon_locked_policy nalazi se pokraj zaključanih pravila (koja se ne mogu uređivati) – određena ugrađena pravila (na primjer, pravilo automatskih nadogradnji i pravilo ESET LiveGuard) ili pravila u kojima korisnik ima dopuštenje za čitanje, ali ne i za pisanje.

Kliknite manage_defaultUpravljanje pravilima da biste upravljali pravilom, uređivali ga, dodjeljivali ili izbrisali. Pravila se primjenjuju na temelju njihova redoslijeda (stupac Redoslijed pravila). Da biste promijenili prioritet primjene pravila, odaberite potvrdni okvir pored pravila i kliknite gumb Primijeni ranije ili Primijeni kasnije.

Kartica Primijenjeni izuzeci – popis izuzetaka primijenjenih na uređaj.


icon_sysinspector_logsDnevnici (samo računala)

SysInspector – kliknite Zatraži dnevnik (samo Windows) da biste pokrenuli zadatak Zahtjev za dnevnik SysInspectora na odabranim klijentima. Nakon dovršetka zadatka na popisu dnevnika za ESET SysInspector pojavljuje se novi unos. Kliknite dnevnik na popisu da biste ga istražili.

Log Collector – kliknite Pokreni Log Collector da biste pokrenuli zadatak alata za prikupljanje dnevnika. Nakon što se zadatak završi, dodaje se nova stavka na popis dnevnika. Kliknite dnevnik na popisu da biste ga preuzeli.

Dijagnostički dnevnici – kliknite Dijagnostika > Uključi da biste pokrenuli način dijagnostike na trenutačnom računalu. U načinu dijagnostike klijent će slati sve dnevnike programu ESET PROTECT Server. Možete pregledati sve dnevnike unutar 24 sata. Dnevnici se sortiraju u pet kategorija: Dnevnik spam poruka, Dnevnik firewalla, HIPS dnevnik, Dnevnik kontrole uređaja i Dnevnik kontrole weba. Kliknite stavku Dijagnostika > Ponovno pošalji sve dnevnike da biste ponovno poslali sve dnevnike agenta u sljedećoj replikaciji. Kliknite Dijagnostika > Isključi da biste zaustavili način dijagnostike.


note

Ograničenje veličine datoteke za isporuku dnevnika po uređaju iznosi 200 MB. Dnevnicima možete pristupiti iz web konzole u odjeljku Detalji > Dnevnici. Ako su dnevnici prikupljeni zadatkom veći od 200 MB, zadatak neće uspjeti. Ako zadatak ne uspije, možete učiniti sljedeće:

Prikupiti dnevnike lokalno na uređaju.

Promijeniti opširnost dnevnika i ponovno pokušati pokrenuti zadatak:

oZa objekte u sustavu Windows upotrijebite parametar /Targets:EraAgLogs da biste prikupili samo dnevnike ESET Management agenta.

oZa objekte u sustavu Linux/macOS upotrijebite parametar --no-productlogs da biste izuzeli dnevnike iz instaliranog ESET-ovog sigurnosnog programa.


play_default Pokretanja zadataka

popis izvršenih zadataka. Prikaz možete filtrirati da biste suzili rezultate, vidjeli pojedinosti zadatka, uređivali, duplicirali, obrisali, pokrenuli ili ponovno pokrenuli zadatak.


icon_installed_applications Instalirane aplikacije

Prikazuje popis programa instaliranih na klijent s pojedinostima kao što su verzija, veličina, sigurnosni status itd. Izvješćivanje aplikacija treće strane (koje ne pripadaju tvrtki ESET) možete uključiti putem postavke pravila agenta.

Ako upravljate Android uređajima i primijenili ste pravilo kojim se dopuštaju iznimke aplikacija (Kontrola aplikacija > Aktiviraj kontrolu aplikacija > Aktiviraj blokiranje > Iznimke):

Lokalno upravljanje mobilnim uređajima (ESET PROTECT) – aplikacije na popisu su istaknute i imaju sigurnosni status Dopušteno iznimkom.

Upravljanje mobilnim uređajima u cloudu (ESET PROTECT Cloud) – aplikacije na popisu nisu istaknute i nemaju nikakav sigurnosni status.

Odaberite aplikaciju i kliknite Deinstaliraj da biste je uklonili.

Zatražit će se da unesete parametre za deinstalaciju. To su neobavezni parametri naredbenog retka za instalacijski program (instalacijski paket). Parametri za deinstalaciju jedinstveni su za svaki instalacijski program pojedinog softvera. Više informacija možete pronaći u dokumentaciji za određeni program.

Označite potvrdni okvir uz Automatski ponovno pokreni kada je potrebno ako želite automatsko ponovno pokretanje klijentskog računala nakon instalacije. No ne morate označiti tu opciju te možete ručno ponovno pokrenuti klijentsko računalo. Možete konfigurirati ponašanje ponovnog pokretanja / isključivanja upravljanih računala. Računalo mora pokrenuti ESET Management agent 9.1 ili noviju verziju i ESET-ov sigurnosni program koji podržava ovu postavku.


important

Nakon što deinstalirate ESET Management agenta s klijentskog računala, ESET PROTECT više neće upravljati uređajem:

ESET-ov sigurnosni program može zadržati neke postavke nakon deinstalacije ESET Management agenta.

Ako je ESET Management agent zaštićen lozinkom, morate navesti lozinku za deinstalaciju, popravak ili nadogradnju (s promjenama). Preporučuje se ponovno postavljanje nekih postavki koje ne želite zadržati (primjerice, zaštita lozinkom) na standardne postavke pomoću pravila prije nego što se uređaj ukloni iz upravljanja.

Obustavit će se svi zadaci pokrenuti na agentu. Status izvršavanja zadatka U tijeku, Završeno ili Neuspjelo možda se neće ispravno prikazati u ESET PROTECT web konzoli, ovisno o replikaciji.

Nakon što se agent deinstalira, možete upravljati sigurnosnim programom putem integriranog EGUI-a ili eShella.

Ako je dostupna nadogradnja za ESET-ov program, možete nadograditi ESET-ov program klikom gumba Nadogradi ESET-ove programe.


note

ESET PROTECT podržava automatsku nadogradnju ESET Management agenata na upravljanim računalima.

Uređaji sa sustavom iOS jednom dnevno šalju popis instaliranog softvera programu ESET PROTECT. Korisnici ne mogu prisilno osvježiti popis.


icon_threats Upozorenja

Prikazuje popis upozorenja i njihove pojedinosti: problem, status, program, pojava, ozbiljnost itd. Ovom popisu možete pristupiti izravno iz odjeljka Računala tako da kliknete broj upozorenja u stupcu Upozorenja. Možete upravljati upozorenjima pomoću radnji jednim klikom.


question_defaultPitanja (samo računala)

Popis pitanja u vezi s kloniranjem nalazi se na kartici Pitanja. Pročitajte više o rješavanju problema s promijenjenim ili kloniranim računalima.


icon_threat_and_quarantine Prijetnje i karantena

Prijetnje – prikazuju se sve vrste prijetnji, ali možete ih filtrirati prema Kategorija prijetnjeicon_antivirusantivirus, icon_blocked blokirane datoteke, icon_ei_alert ESET Inspect, icon_firewall firewall, icon_hips HIPS i icon_web_protection web zaštita.

Karantena – popis prijetnji u karanteni s pojedinostima kao što su naziv prijetnje, vrsta prijetnje, naziv objekta, veličina, prva pojava, broj, korisnikov razlog itd.


icon_more Detalji

Osnovne informacije – informacije o uređaju: Naziv OS-a, vrsta, verzija, serijski broj, naziv FQDN-a itd. Ovaj odjeljak isto tako sadržava informacije o tome je li uređaj utišan, kako se njime upravlja, o vremenu posljednje nadogradnje i o broju primijenjenih pravila.

Hardver – informacije o hardveru, proizvođaču i modelu računala, procesoru, RAM-u, pohrani (uključujući kapacitet i slobodan prostor) i perifernim uređajima te informacije o umrežavanju (IPv4, IPV6, podmreža, mrežni adapter...). Pogledajte i inventar hardvera.

Programi i licence – verzija trenutačnog modula detekcije, verzije instaliranih ESET-ovih sigurnosnih programa, upotrijebljene licence.

Šifriranje – ako upotrebljavate ESET Full Disk Encryption, pogledajte pregled statusa šifriranja diska.