ESET-ova online pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite kategoriju
Odaberite temu

Korisnici

Upravljanje korisnicima dio je odjeljka Više ESET PROTECT web konzole.

Stvaranje izvornog korisnika

Radnje korisnika i pojedinosti o korisniku

Promjena lozinke korisnika

Mapirani korisnici

Dodjela skupa dopuštenja korisniku

Postoje dvije vrste korisnika:

Izvorni korisnici – korisnički računi koji su stvoreni u ESET PROTECT web konzoli i kojima se upravlja u njoj.

Mapirane sigurnosne grupe domena – korisnički računi kojima se upravlja i koji se autoriziraju putem servisa Active Directory.

 


important

Novo podešavanje programa ESET PROTECT ima administratora (izvornog korisnika s glavnom grupom Sve i pristupom svemu) kao jedinog korisnika.

Ne preporučujemo redovitu upotrebu tog korisničkog računa. Preporučujemo da stvorite drugi administratorski račun ili da koristite administratore iz mapiranih sigurnosnih grupa domena s dodijeljenim skupom dopuštenja administratora. Standardni administratorski račun upotrebljavajte samo kao rezervnu opciju.

Možete također stvoriti dodatne korisnike s ograničenijim pravima pristupa na temelju željenih ovlasti računa.

Ako želite, možete postaviti autorizaciju s dva faktora za izvorne korisnike i za mapirane sigurnosne grupe domena. Tako će se povećati sigurnost prilikom prijavljivanja u ESET PROTECT web konzolu i pristupanja njoj.

 

Rješenje administratora podružnice


example

Ako društvo ima dvije podružnice, svaku s lokalnim administratorom, treba im biti dodijeljeno više skupova dopuštenja za različite grupe.

Recimo da postoje administratori John u San Diegu i Larry u Sydneyju. Oboje se trebaju brinuti samo za svoja lokalna računala te upotrebljavati upravljačku ploču, pravila, izvješća i predloške dinamičkih grupa pomoću svojih računala. Glavni administrator mora slijediti ove korake:

1.Stvorite nove statičke grupe: ured u San Diegu, ured u Sydneyju.

2.Stvorite nove skupove dopuštenja:

a)Skup dopuštenja koji se zove Skup dopuštenja za Sydney, uz statičku grupu naziva Ured u Sydneyju i s dopuštenjima za puni pristup (izuzev postavki servera).

b)Skup dopuštenja koji se zove Skup dopuštenja za San Diego, uz statičku grupu naziva Ured u San Diegu i s dopuštenjima za puni pristup (izuzev postavki servera).

c)Skup dopuštenja koji se zove Sve grupe / upravljačka ploča, uz statičku grupu Sve, sa sljedećim dopuštenjima:

Čitanje za zadatke klijenta

Upotreba za predloške dinamičke grupe

Upotreba za izvješća i upravljačku ploču

Upotreba za pravila

Upotreba za slanje e-pošte

Upotreba za slanje SNMP zamke

Upotreba za izvoz izvješća u datoteku

Upotreba za licence

Pisanje za obavijesti

3.Stvorite novog korisnika Johna s osnovnom grupom naziva Ured u San Diegu i dodijeljenim skupovima dopuštenja Skup dopuštenja za San Diego i Sve grupe / upravljačka ploča.

4.Stvorite novog korisnika Larryja s osnovnom grupom naziva Ured u Sydneyju i dodijeljenim skupovima dopuštenja Skup dopuštenja za Sydney i Sve grupe / upravljačka ploča.

Ako su dopuštenja tako postavljena, John i Larry mogu upotrebljavati iste zadatke i pravila, izvješća i upravljačku ploču, upotrebljavati predloške dinamičkih grupa bez ograničenja; međutim, svaki može koristiti samo predloške za računala koja se nalaze u njihovim osnovnim grupama.

Dijeljenje objekata

Ako administrator želi dijeliti objekte, kao što su predlošci dinamičkih grupa, predlošci izvješća ili pravila, dostupne su sljedeće opcije:

Premjestite te objekte u zajedničke grupe

Stvorite udvostručene objekte i premjestite ih u statičke grupe koje su dostupne drugim korisnicima (vidi primjer u nastavku).


example

Za udvostručavanje objekta korisnik treba imati dopuštenje za čitanje za izvorni objekt i dopuštenje za pisanje za svoju osnovnu grupu za ovu vrstu radnje.

Administrator, čija je osnovna grupa Sve, želi podijeliti poseban predložak s korisnikom Johnom. Predložak je izvorno stvorio administrator, stoga se automatski nalazi u grupi Sve. Administrator će slijediti ove korake:

1.Idite na Više > Predlošci dinamičkih grupa.

2.Odaberite Poseban predložak i kliknite Udvostruči, prema potrebi postavite naziv i opis pa kliknite Završi.

3.Udvostručeni predložak nalazit će se u osnovnoj grupi administratora pod nazivom Sve.

4.Idite na Više > Predlošci dinamičkih grupa i odaberite udvostručeni predložak, kliknite move_defaultPristupi grupi > move_default Premjesti pa odaberite odredišnu statičku grupu (u kojoj John ima dopuštenje). Kliknite U redu.

Kako dijeliti objekte među više korisnika putem zajedničke grupe

Pogledajte shemu u nastavku da biste bolje razumjeli kako funkcionira novi sigurnosni model. Postoji slučaj u kojem administrator stvori dva korisnika. Svaki korisnik ima svoju osnovnu grupu s objektima koje je stvorio. Skup dopuštenja za San Diego daje Johnu prava za manipuliranje objektima u svojoj osnovnoj grupi. Slučaj je sličan za Larryja. Ako ti korisnici trebaju dijeliti neke objekte (primjerice, računala), te objekte treba premjestiti u zajedničku grupu (statičku grupu). Obama korisnicima trebalo bi dodijeliti Zajednički skup dopuštenja kojemu je zajednička grupa navedena u odjeljku Statičke grupe.

security_model

Prilagodba filtara i izgleda

Možete prilagoditi trenutačni prikaz zaslona web konzole:

Dodajte filtre i unaprijed postavljene filtre.

Možete upotrijebiti oznake za filtriranje prikazanih stavki.