Portgenomsökning

Portgenomsökning används för att avgöra vilka datorportar som är öppna på en nätverksvärd. En portskanner är ett program som hittar dessa portar.

En datorport är en virtuell punkt som hanterar inkommande och utgående data, vilket är mycket viktigt ur säkerhetssynpunkt. I ett stort nätverk kan information som samlas in av portskannrar hjälpa till att identifiera potentiella sårbarheter. Sådan användning är legitim.

Portgenomsökning används dock ofta av hackare som försöker skada säkerheten. Deras första steg är att skicka paket till alla portar. Beroende på svarstypen går det att avgöra vilka portar som används. Själva genomsökningen ger inte upphov till några skador, men du bör vara medveten om att denna aktivitet kan identifiera potentiella sårbarheter och tillåta att angripare tar kontrollen över fjärrdatorer.

Det rekommenderas att nätverksadministratörer blockerar alla oanvända portar och skyddar de som används från obehörig åtkomst.