Reklamprogram

Reklamprogram (även kallat adware) är reklamfinansierade program. Program som visar annonsmaterial hamnar under den här kategorin. Reklamprogram öppnar ofta ett nytt fönster med annonser i en webbläsare eller ändrar webbläsarens startsida. Reklamprogram levereras ofta tillsammans med gratisprogram, vilket gör att utvecklarna kan täcka utvecklingskostnaderna för sina (ofta användbara) program.

Reklamprogram är inte farliga i sig själva – användarna störs bara av annonser. Faran ligger i att reklamprogrammen även kan ha funktioner för spårning (som spionprogram).

Om du använder en gratisprodukt bör du vara uppmärksam under installationen. Installationsprogrammet meddelar dig troligen om ett extra reklamprogram installeras. Ofta har du möjlighet att avbryta det och installera programmet utan reklamprogram.

En del program går dock inte att installera utan reklamprogram eller så är funktionaliteten begränsad. Det innebär att reklamprogram ofta kommer åt systemet på ett ”lagligt” sätt, eftersom användaren har tillåtit det. I detta fall är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Om en fil på datorn har identifierats som reklamprogram rekommenderar vi att du tar bort den, eftersom sannolikheten är hög att den innehåller skadlig kod.