ESET pomoć na mreži

Pretraga Srpski
Izaberite temu

Virus

Računarski virus je deo zlonamernog koda koji je unapred dodat ili priložen postojećim datotekama na računaru. Virusi su dobili naziv po biološkim virusima pošto koriste slične tehnike za širenje sa jednog mesta na drugo. Što se tiče termina „virus“, često se pogrešno koristi da označi bilo koji tip pretnje. Ova upotreba se postupno napušta i menja je novi, tačniji termin „malver“ (zlonamerni softver).

Računarski virusi uglavnom napadaju izvršne datoteke i dokumente. Ukratko, računarski virus funkcioniše na ovaj način: nakon otvaranja zaražene datoteke, poziva se i otvara zlonamerni kôd pre otvaranja prvobitne aplikacije. Virus može da zarazi bilo koju datoteku za koju trenutni korisnik ima dozvolu za upisivanje.

Računarski virusi se mogu rangirati po svrsi i težini. Neki od njih su izuzetno opasni zato što imaju mogućnost namenskog brisanja datoteka sa čvrstog diska. S druge strane, neki virusi ne uzrokuju štetu – oni služe samo da uznemire korisnika i predstave tehničke veštine svojih autora.

Ako je vaš računar zaražen virusom i čišćenje nije moguće, prosledite ga ESET laboratoriji za istraživanje radi ispitivanja. U nekim slučajevima, zaražene datoteke mogu da se izmene do te mere da čišćenje nije moguće i datoteke moraju da se zamene čistom kopijom.