Ajutor online ESET

Căutare Română
Selectaşi subiectul

Virus

Un virus de computer este un cod dăunător care vine anexat sau este anexat unui fișier existent pe computer. Virușii sunt denumiți după virușii biologici, deoarece ei folosesc tehnici asemănătoare pentru a se răspândi dintr-un loc în altul. Termenul „virus” este adesea folosit incorect pentru toate tipurile de amenințări. Această utilizare este treptat înlocuită și se folosește termenul corect, cel de „malware” (software dăunător).

Virușii de computer atacă în special fișierele executabile și documentele. Pe scurt, iată cum funcționează un virus de computer: după executarea unui fișier infectat, codul dăunător este apelat și executat înaintea executării aplicației originale. Un virus poate infecta orice fișier pentru care utilizatorul curent are permisiuni de scriere.

Virușii de computer pot varia ca scop și gravitate. Unii sunt extrem de periculoși, datorită capacității lor de a șterge în mod intenționat fișiere de pe un hard disk. Pe de altă parte, unii viruși nu provoacă nicio pagubă – ei servesc numai să îl enerveze pe utilizator și să demonstreze aptitudinile tehnice ale autorilor lor.

Dacă vi s-a infectat computerul cu un virus și nu este posibilă curățirea, trimiteți-l la laboratorul de cercetare de la ESET pentru examinare. În anumite cazuri, fișierele infectate se pot modifica astfel încât curățarea nu este posibilă și fișierul trebuie înlocuit cu o copie curată.