Ajutor online ESET

Căutare Română
Selectaşi subiectul

Troian

Din punct de vedere istoric, troienii de computer (caii troieni) au fost definiți drept o clasă de amenințări care încearcă să se prezinte drept programe utile, păcălindu-i astfel pe utilizatori să le permită executarea.

Deoarece categoria troienilor este foarte largă, ea este adesea împărțită în mai multe subcategorii:

Downloader – Programe dăunătoare care au capacitatea de a descărca alte amenințări de pe Internet.

Dropper – Programe dăunătoare care au capacitatea de a strecura alte tipuri de programe malware pe computerele compromise.

Backdoor – Programe dăunătoare care comunică cu atacatori la distanță, permițându-le să obțină acces la computer și să preia controlul asupra acestuia.

Keylogger – (program de înregistrare a apăsărilor de taste) – Un program care înregistrează fiecare apăsare de tastă efectuată de un utilizator și trimite informațiile atacatorilor la distanță.

Dialer – Programe dăunătoare concepute pentru a se conecta la numere de telefon cu tarif special în locul furnizorului de servicii Internet al utilizatorului. Este aproape imposibil pentru un utilizator să observe că a fost creată o conexiune nouă. Programele de apelare pot provoca pagube numai utilizatorilor de modemuri pe linie comutată, care nu mai sunt utilizate cu regularitate.

Dacă pe computerul dvs. se detectează un fișier drept troian, este recomandat să-l ștergeți, deoarece foarte probabil acesta conține cod dăunător.