Online-Help van ESET

Zoeken Nederlands
Selecteer het onderwerp

Virus

Een computervirus is een schadelijke code die wordt toegevoegd aan bestaande bestanden op uw computer. De naam 'virussen' verwijst naar biologische virussen, omdat deze vergelijkbare methoden gebruiken om zich van de ene naar de andere plaats te verspreiden. De term 'virus' wordt vaak onterecht gebruikt om naar elk type bedreiging te verwijzen. Hier komt echter langzaam verandering in doordat de nieuwe term 'malware' (malicious software = schadelijke software), die de lading beter dekt, in zwang is gekomen.

Computervirussen hebben het voornamelijk voorzien op uitvoerbare bestanden en documenten. Een computervirus werkt als volgt: Wanneer een geïnfecteerd bestand wordt uitgevoerd, wordt eerst de schadelijke code aangeroepen en uitgevoerd voordat de oorspronkelijke toepassing wordt uitgevoerd. Een virus kan in principe alle bestanden infecteren waarvoor de huidige gebruiker schrijfrechten heeft.

Het doel en het gevaar van computervirussen kan variëren. Sommige virussen zijn uiterst gevaarlijk omdat ze worden gebruikt om opzettelijk bestanden van een vaste schijf te verwijderen. Andere virussen veroorzaken geen schade, maar zijn alleen ontwikkeld om de gebruiker te irriteren en de technische vaardigheden van de ontwikkelaars tentoon te spreiden.

Als uw computer is geïnfecteerd met een virus en opschonen niet mogelijk is, verzendt u het naar het ESET Research Lab voor analyse. In bepaalde gevallen worden geïnfecteerde bestanden zodanig gewijzigd dat opschonen niet meer mogelijk is en dat de bestanden moeten worden vervangen door schone exemplaren.