Trojaans paard

Volgens de traditionele definitie zijn Trojaanse paarden bedreigingen die zichzelf proberen voor te doen als nuttige programma's en die vervolgens door nietsvermoedende gebruikers worden uitgevoerd.

Omdat deze categorie erg breed is, worden Trojaanse paarden vaak verdeeld in een aantal subcategorieën:

Downloader: schadelijke programma's waarmee andere bedreigingen van het internet kunnen worden gedownload.

Dropper: schadelijke programma's waarmee andere typen malware kunnen worden geïnstalleerd op geïnfecteerde computers.

Backdoor: schadelijke programma's die communiceren met externe aanvallers, waardoor zij toegang tot de computer kunnen krijgen en deze kunnen overnemen.

Keylogger (keystroke logger): een programma waarmee elke toetsaanslag van een gebruiker wordt geregistreerd, waarna de gegevens naar externe aanvallers worden verzonden.

Dialer: een schadelijk programma waarmee automatisch verbinding wordt gemaakt met nummers met hoge tarieven in plaats van de internetprovider van de gebruiker. Het is vrijwel onmogelijk te merken dat er een nieuwe verbinding tot stand is gebracht. Dialers kunnen alleen schade veroorzaken voor gebruikers met inbelmodems, die niet vaak meer worden gebruikt.

Als er een Trojaans paard op uw computer wordt gedetecteerd, adviseren wij u het bestand te verwijderen, omdat het waarschijnlijk alleen maar schadelijke code bevat.