Phishing

De term 'phishing' verwijst naar een criminele activiteit die is gebaseerd op 'social engineering'. Hierbij worden gebruikers gemanipuleerd met als doel vertrouwelijke gegevens te verkrijgen. Met phishing wordt geprobeerd toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens zoals bankrekeningnummers, pincodes, enzovoort.

De meestgebruikte methode is het verzenden van een e-mailbericht waarin iemand zich voordoet als een betrouwbare persoon of onderneming (bijvoorbeeld een financiële instelling of verzekeringsmaatschappij). Dit e-mailbericht kan er zeer authentiek uitzien en bevat mogelijk afbeeldingen en tekst die afkomstig zijn van de bron die wordt geïmiteerd. Onder valse voorwendselen (gegevensverificatie, financiële transacties) wordt u gevraagd persoonlijke gegevens (bankrekeningnummers, gebruikersnamen of wachtwoorden) in te voeren. Als u dergelijke gegevens verstrekt, is het risico van diefstal en misbruik groot.

Banken, verzekeringsmaatschappijen en andere legitieme bedrijven zullen nooit ongevraagd e-mailberichten sturen om gebruikersnamen en wachtwoorden op te vragen.