Online-Help van ESET

Zoeken Nederlands
Selecteer het onderwerp

Adware

Adware is een afkorting voor door advertenties ondersteunde software. Programma's waarin reclamemateriaal wordt weergegeven vallen onder deze categorie. Adwareprogramma's openen vaak automatisch een nieuw pop-upvenster met reclame in een internetbrowser of wijzigen de startpagina van de browser. Adware is vaak opgenomen in freewareprogramma's, waardoor de makers ervan de ontwikkelkosten van hun (gewoonlijk nuttige) toepassingen kunnen terugverdienen.

Adware zelf is niet gevaarlijk. Gebruikers worden alleen lastiggevallen met advertenties. Het gevaar schuilt in het feit dat adware ook traceringsfuncties kan uitvoeren (net als spyware).

Als u besluit een freewareproduct te gebruiken, let dan speciaal op het installatieprogramma. Het installatieprogramma waarschuwt u gewoonlijk bij de installatie van een extra adwareprogramma. Vaak kunt u deze annuleren en het programma installeren zonder adware.

In sommige gevallen kunnen programma's niet worden geïnstalleerd zonder adware of wordt hun functionaliteit beperkt. Dit betekent dat adware vaak op 'legale' wijze toegang heeft tot het systeem, omdat gebruikers hiermee akkoord zijn gegaan. In dat geval is het beter het zekere voor het onzekere te nemen. Als er op uw computer een bestand als adware wordt geïdentificeerd, is het raadzaam dit te verwijderen, aangezien de kans groot is dat dit schadelijke code bevat.