Online-Help van ESET

Zoeken Nederlands
Selecteer het onderwerp

Spyware

Deze categorie omvat alle toepassingen waarmee persoonlijke gegevens worden verzonden zonder dat de gebruiker daar toestemming voor heeft gegeven of zonder dat de gebruiker zich ervan bewust is. Spyware maakt gebruik van traceerfuncties om verschillende statistische gegevens te verzenden, zoals websites die de gebruiker heeft bezocht, e-mailadressen van de contactpersonen van de gebruiker of toetsaanslagen van de gebruiker.

De makers van spyware stellen dat deze toepassingen zijn bedoeld om de wensen en interesses van de gebruiker te inventariseren, zodat ze hun reclameboodschappen beter op de gebruiker kunnen afstemmen. Het probleem is echter dat er geen duidelijk onderscheid tussen nuttige en schadelijke toepassingen kan worden gemaakt. Bovendien kan niemand garanderen dat er geen misbruik van de gegevens wordt gemaakt. Voorbeelden van gegevens die kunnen worden verzameld met spywaretoepassingen zijn beveiligingscodes, pincodes, bankrekeningnummers, enzovoort. Spyware wordt vaak bij gratis versies van een programma gevoegd door de maker van het programma om inkomsten te genereren of om de gebruiker ertoe te bewegen de software aan te schaffen. Vaak worden gebruikers tijdens de installatie van een programma geïnformeerd over de aanwezigheid van spyware om ze ertoe te bewegen een betaalde versie zonder spyware aan te schaffen.

Voorbeelden van bekende freewareproducten waarbij spyware wordt meegeleverd, zijn clienttoepassingen van P2P-netwerken (peer-to-peer). Spyfalcon of Spy Sheriff (en vele andere programma's) behoren tot een speciale subcategorie spywareprogramma's. Deze programma's doen zich voor als antispywareprogramma's, maar zijn in feite zelf spywareprogramma's.

Als er op uw computer een bestand als spyware wordt geïdentificeerd, is het raadzaam dit te verwijderen, aangezien de kans groot is dat het schadelijke code bevat.

Als subcategorie van spyware kunnen keyloggers hardwarematig of softwarematig zijn. Softwarematige keyloggers kunnen alleen de informatie verzamelen die op een enkele website of in een enkele toepassing wordt getypt. Meer geavanceerde keyloggers kunnen alles vastleggen wat u typt, ook informatie die u kopieert/plakt. Sommige keyloggers die zijn gericht op mobiele apparaten kunnen oproepen, informatie van berichtentoepassingen, locaties en zelfs microfoon- en camera-opnames vastleggen.