Virus

Et datavirus er en ondsinnet kode som er foranstilt eller tilføyd eksisterende filer på datamaskinen din. Virus har sitt navn etter biologiske virus fordi de bruker lignende teknikker for å spre seg fra ett sted til et annet. Når det gjelder begrepet «virus», brukes det ofte feilaktig for å referere til alle typer trusler. Denne bruken blir gradvis mindre vanlig og erstattes av den nye, mer nøyaktige betegnelsen «skadelig programvare».

Datavirus angriper hovedsakelig kjørbare filer og dokumenter. Dette er kort fortalt hvordan et datavirus fungerer: Når en infisert fil kjøres, blir den skadelige koden kalt opp og kjørt før det opprinnelige programmet kjøres. Et virus kan infisere alle filene som gjeldende bruker har skrivetilgang til.

Datavirus kan være forskjellige når det gjelder formål og alvorlighetsgrad. Noen av dem er svært farlige på grunn av deres evne til å slette filer fra en harddisk. På det annen side er det enkelte virus som ikke forårsaker noen skade – de bare irriterer brukeren og viser frem de tekniske ferdighetene til de som har laget dem.

Hvis datamaskinen er infisert med et virus, og det ikke er mulig å rense datamaskinen, kan du sende den til ESET Research Lab der den vil bli omhyggelig gransket. I visse tilfeller kan infiserte filer endres i så stor grad at det ikke er mulig å rense datamaskinen, og filene må erstattes med en ren kopi.