Phishing

Begrepet phishing definerer en kriminell handling som bruker forskjellige typer sosial manipulering for å få andre til å oppgi ellers hemmelig informasjon. Formålet er å få tilgang til konfidensiell informasjon, for eksempel kontonummer, PIN-koder osv.

Tilgang oppnås vanligvis ved å sende e-postmeldinger som utgir seg for å være fra en pålitelig person eller virksomhet (finansinstitusjon, forsikringsselskap). E-postmeldingen kan se veldig ekte ut, og vil inneholde grafikk og innhold som opprinnelig kommer fra kilden de kopierer. Du blir av forskjellige årsaker (databekreftelse, finansielle operasjoner) bedt om å oppgi personlig informasjon, for eksempel kontonummer, brukernavn og passord. Det er enkelt å stjele og misbruke all slik informasjon, hvis du oppgir den.

Banker, forsikringsselskaper og andre legitime selskaper vil aldri be om brukernavn og passord i en uventet e-postmelding.