ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Vírus

A számítógépes vírusok a számítógépen lévő fájlok elé helyezett vagy mögé fűzött kártékony kódok. A vírusok a biológiai vírusokról kapták a nevüket, mert hozzájuk hasonló technikákkal terjednek egyik helyről a másikra. A „vírus” kifejezést gyakran helytelenül használják a fenyegetések valamelyik fajtájának a megnevezésére. Használatát azonban fokozatosan egy pontosabb elnevezés, a „kártevő” (angolul malware – malicious software, vagyis kártékony szoftver) kezdi kiszorítani.

Elsősorban végrehajtható fájlokat és dokumentumokat támadnak meg. A vírusok működése dióhéjban a következő: a fertőzött fájl végrehajtása után a program meghívja a kártékony kódot, és az eredeti alkalmazás előtt végrehajtja azt. A vírusok bármilyen fájlt képesek megfertőzni, amelyhez az aktuális felhasználónak írási jogosultsága van.

A számítógépes vírusok céljukat és súlyosságukat tekintve igen változatosak. Némelyikük rendkívül veszélyes, mert képes szándékosan fájlokat törölni a merevlemezről. Ugyanakkor vannak vírusok, amelyek nem okoznak valódi károkat, és egyetlen céljuk, hogy bosszantsák a felhasználót, vagy fitogtassák szerzőjük műszaki jártasságát.

Ha számítógépét megfertőzte egy vírus, és a megtisztítás nem lehetséges, küldje el a fájlt elemzésre az ESET víruslaborjába. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a fertőzött fájlok olyan mértékben módosulnak, hogy nem lehetséges a megtisztításuk, és le kell cserélni őket egy nem fertőzött példányra.