Trójai

Előzményeiket tekintve a számítógépes trójaiak (trójai falovak) olyan kártékony kódok, amelyek hasznos programként tüntetik fel magukat, és csalárd módon ráveszik a felhasználót a futtatásukra.

Tág fogalomról lévén szó, gyakran különböző alkategóriákra osztják őket.

Letöltő – Olyan kártékony program, amely le tud tölteni más kártevőket az internetről.

Vírushordozó – Olyan kártékony program, amelynek az a rendeltetése, hogy más típusú kártevő szoftvereket telepítsen a fertőzött számítógépekre.

Hátsó kapu – Olyan kártékony program, amely távoli támadókkal kommunikál, lehetővé téve számukra a számítógépbe való behatolást és a számítógép irányításának átvételét.

Billentyűzetfigyelő (gépelésfigyelő) – Olyan program, amely rögzíti, hogy a felhasználó milyen billentyűket üt le, és elküldi ezt az információt a távoli támadóknak.

Tárcsázó – Olyan kártékony program, amely a felhasználó internetszolgáltatója helyett emelt díjas telefonszámokat hív fel. Szinte lehetetlen észrevenni, amikor egy ilyen program új kapcsolatot létesít. A tárcsázók csak faxmodemek révén tudnak kárt okozni, ezek azonban már egyre ritkábbak.

Ha a számítógép valamelyik fájljáról kiderül, hogy trójai, ajánlatos törölni, mivel nagy valószínűséggel kártevő kódot tartalmaz.