ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Holtpont

A holtpont során az egyes számítógépes folyamatok egy másik folyamathoz rendelt erőforrásra várnak. Ilyen helyzetben a folyamatok csak akkor mennek végbe, ha a szükséges erőforrást egy másik folyamat tartja fel, amely szintén egy másik erőforrás feloldására vár. Fontos megakadályozni a holtpontot, mielőtt fellépne. A holtpont létrejöttét az erőforrás-ütemező tudja észlelni, amely segít az operációs rendszernek nyomon követni a különböző folyamatokhoz rendelt összes erőforrást. Akkor kerülhet sor holtpontra, ha a következő négy feltétel egyszerre fennáll:

Nincs megelőző intézkedés – Egy erőforrást csak az a folyamat oldhatja fel önként, amely azt feltartja, miután az adott folyamat befejezte a feladatát.

Kölcsönös kizárás – A megosztott erőforráshoz való hozzáférés ellenőrzésére szolgáló bináris szemafor speciális típusa. Lehetővé teszi az aktuálisan legmagasabb prioritású feladatok blokkolását a lehető legrövidebb ideig.

Tartás és várakozás – Ebben az állapotban a folyamatokat meg kell akadályozni abban, hogy egy vagy több erőforrást feltartsanak, miközben egyszerre várnak egy vagy több erőforrásra.

Körkörös várakozás – Az összes erőforrástípus teljes megrendelését írja elő. A körkörös várakozás azt is megköveteli, hogy minden folyamat a felsorolás növekvő sorrendjében kérjen erőforrásokat.

 

Háromféleképpen lehet kezelni a holtpontot:

Ne hagyja, hogy a rendszer a holtpont állapotába kerüljön.

Hagyja, hogy a holtpont bekövetkezzen, majd tegye meg a megelőző lépéseket a kezeléséhez.

Ha holtpont következik be, indítsa újra a rendszert.