ESET-online-ohje

Valitse aihe

Mato

Tietokonemato on ohjelma, joka sisältää haitallista koodia. Madot hyökkäävät isäntäkoneisiin ja leviävät verkon välityksellä. Perustavin ero viruksen ja madon välillä on se, että madot osaavat lisääntyä itsekseen - ne eivät tarvitse isäntätiedostoa (tai käynnistyssektoria). Madot leviävät yhteystietoluettelossa olevien sähköpostiosoitteiden kautta tai hyödyntävät verkkosovellusten tietoturvassa olevia haavoittuvuuksia.

Madot ovat tästä syystä tehokkaampia kuin tietokonevirukset. Internetin laajan levinneisyyden vuoksi madot voivat levitä kaikkialle maailmaan muutamassa tunnissa - jopa minuuteissa - niiden syntymisestä. Tämä kyky lisääntyä itsenäisesti ja nopeasti tekee niistä vaarallisempia kuin muunlaiset haittaohjelmat.

Järjestelmässä aktivoitu mato voi aiheuttaa monenlaisia haittoja: se voi poistaa tiedostoja, heikentää järjestelmän suorituskykyä tai jopa poistaa ohjelmia käytöstä. Tietokonemadon luonne tekee siitä erinomaisen kuljetusvälineen muunlaisille tunkeutumisille.

Jos tietokoneessa on mato, tartunnan saaneet tiedostot kannattaa poistaa, koska niissä on hyvin todennäköisesti haitallista koodia.