ESET-online-ohje

Valitse aihe

Virus

Tietokonevirus on osa haitallista koodia, joka on lisätään tai liitetään tietokoneessa oleviin tiedostoihin. Virukset ovat saaneet nimensä biologisista viruksista, koska niiden leviämistapa on samankaltainen. Termiä "virus" käytetään usein virheellisesti kuvaamaan kaikenlaisia uhkia. Nykyään käyttöön on kuitenkin yleistymässä tarkempi termi "haittaohjelma".

Tietokonevirukset hyökkäävät lähinnä suoritettaviin tiedostoihin ja asiakirjoihin. Seuraavassa on lyhyt kuvaus tietokoneviruksen toiminnasta: Kun tartunnan saanut tiedosto suoritetaan, haitallista koodia kutsutaan ja se suoritetaan ennen alkuperäisen sovelluksen suorittamista. Virus voi tartuttaa mitä tahansa tiedostoja, joihin käyttäjällä on kirjoitusoikeudet.

Tietokonevirusten tarkoitus ja vakavuus vaihtelevat. Jotkin niistä ovat erittäin vaarallisia, koska ne voivat tarkoituksella poistaa tiedostoja kiintolevyltä. Toiset virukset taas eivät aiheuta mitään varsinaista vahinkoa, ne vain haittaavat käyttäjää ja toimivat laatijansa teknisten taitojen osoituksena.

Jos tietokoneessa on virustartunta, jota ei voida puhdistaa, voit lähettää sen ESETin tutkimuslaboratorioon tarkasteltavaksi. Joissakin tapauksissa tartunnan saaneita tiedostoja on voitu muokata siten, ettei niitä voi puhdistaa, vaan tiedostot on korvattava uusilla, puhtailla kopioilla.