Pakkaaja, salakirjoitus, suojelija

Pakkaajat ovat joidenkin troijalaisten hevosten ”ulkokuoria”, joiden tarkoituksena on vaikeuttaa virustorjuntaohjelmistojen ja haittaohjelmien analysoijien (vastaavasti) havaitsemis- ja analysointitehtäviä piilottamalla niiden sisältämä hyötykuorma, minkä vuoksi niiden tarkoituksen selvittäminen edellyttää ensin niiden purkamista.

Tehdäkseen tehtävistä entistä haastavampia pakkaajat käyttävät usein erilaisia virheenkorjauksenesto-, jäljityksenesto- (anti-VM) tekniikoita ja koodin hämärtämistä.

Pakkaajat myös yleensä pienentävät suoritettavan tiedoston, ja siksi niitä käytetään myös laillisissa ohjelmissa, ei vain haittaohjelmissa. Niillä on useita tarkoituksia, pääasiassa suoritettavan tiedoston pakkaaminen ja sovellusten suojaaminen ohjelmistopiratismilta.