Ηλεκτρονική βοήθεια ESET

Αναζήτηση Ελληνικά
Επιλέξτε το θέμα

Worm

Ο ιός τύπου worm είναι ένα πρόγραμμα που περιέχει κακόβουλο κώδικα και επιτίθεται σε κεντρικούς υπολογιστές και εξαπλώνεται μέσω δικτύου. Η βασική διαφορά μεταξύ ενός ιού κι ενός worm είναι ότι το worm έχει την ικανότητα να αυτοαναπαράγεται και δεν εξαρτάται από αρχεία ξενιστές (ή τομείς εκκίνησης). Τα worm εξαπλώνονται σε διευθύνσεις email στη λίστα επαφών σας ή εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας σε εφαρμογές δικτύου.

Επομένως, τα worm είναι πολύ πιο ευέλικτα από τους ιούς υπολογιστή. Εξαιτίας της ευρείας διαθεσιμότητας του Internet, μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμη και λεπτά μετά την πρώτη τους εμφάνιση. Αυτή τους η ικανότητα να αναπαράγονται ανεξάρτητα και με μεγάλη ταχύτητα τα καθιστά πιο επικίνδυνα από άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού.

Ένα worm ενεργοποιημένο σε ένα σύστημα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων: Μπορεί να διαγράψει αρχεία, να υποβαθμίσει τις επιδόσεις του συστήματος ή ακόμη και να απενεργοποιήσει προγράμματα. Η φύση ενός worm υπολογιστή τού επιτρέπει να λειτουργεί ως «μέσο μεταφοράς» για άλλους τύπους εισβολών.

Εάν ο υπολογιστής σας μολυνθεί με worm, συνιστούμε να διαγράψετε τα μολυσμένα αρχεία, επειδή είναι πιθανό να περιέχουν κακόβουλο κώδικα.