Ηλεκτρονική βοήθεια ESET

Αναζήτηση Ελληνικά
Επιλέξτε το θέμα

Spyware

Αυτή η κατηγορία καλύπτει όλες τις εφαρμογές που αποστέλλουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδεια ή τη γνώση του χρήστη. Το spyware χρησιμοποιεί λειτουργίες παρακολούθησης για να αποστέλλει διάφορα στατιστικά δεδομένα, όπως μια λίστα ιστότοπων που επισκέφτηκε ο χρήστης, διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τη λίστα επαφών του χρήστη ή μια λίστα με καταγεγραμμένες πληκτρολογήσεις.

Οι δημιουργοί spyware ισχυρίζονται ότι αυτές οι τεχνικές έχουν σκοπό να συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των χρηστών, ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερα στοχευμένες διαφημίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα σε χρήσιμες και κακόβουλες εφαρμογές και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για αθέμιτους σκοπούς. Τα δεδομένα που λαμβάνονται από εφαρμογές spyware ενδέχεται να περιέχουν κωδικούς ασφαλείας, κωδικούς PIN, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. Το spyware συχνά συμπεριλαμβάνεται μέσα σε δωρεάν εκδόσεις προγραμμάτων από τους δημιουργούς τους, προκειμένου να παράγουν έσοδα ή να αναγκάσουν το χρήστη να αγοράσει το λογισμικό. Συχνά, οι χρήστες ενημερώνονται για την παρουσία του spyware κατά την εγκατάσταση ενός προγράμματος, ως κίνητρο για να αναβαθμίσουν σε μια πληρωμένη έκδοση, η οποία δεν θα περιέχει το spyware.

Παραδείγματα γνωστών προϊόντων δωρεάν λογισμικού (freeware) που διατίθενται με spyware είναι εφαρμογές πελάτη δικτύων P2P (peer-to-peer). Το Spyfalcon ή το Spy Sheriff (και πολλά άλλα) ανήκουν σε μια ειδική υποκατηγορία spyware – εμφανίζονται ως προγράμματα antispyware, αλλά στην πραγματικότητα είναι προγράμματα spyware.

Εάν ένα αρχείο ανιχνευτεί ως spyware στον υπολογιστή σας, συνιστάται να το διαγράψετε, καθώς είναι πολύ πιθανό να περιέχει κακόβουλο κώδικα.

Ως υποκατηγορία του spyware, τα προγράμματα καταγραφής χειρισμών του πληκτρολογίου (keylogger) μπορεί να βασίζονται στο υλικό ή στο λογισμικό. Τα προγράμματα καταγραφής χειρισμών του πληκτρολογίου (keylogger) που βασίζονται στο λογισμικό μπορούν να συλλέγουν μόνο τις πληροφορίες που πληκτρολογούνται σε έναν μεμονωμένο ιστότοπο ή εφαρμογή. Τα πιο εξελιγμένα προγράμματα καταγραφής χειρισμών του πληκτρολογίου (keylogger) μπορούν να καταγράψουν κάθε τι που πληκτρολογείται, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που είναι προϊόν αντιγραφής/επικόλλησης. Ορισμένα προγράμματα καταγραφής χειρισμών του πληκτρολογίου (keylogger) που στοχεύουν σε κινητές συσκευές μπορούν να καταγράφουν κλήσεις, πληροφορίες από εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, τοποθεσίες ή ακόμη και λήψεις μικροφώνου και κάμερας.