Estäminen

Kun käytät tietokonettasi ja erityisesti kun selaat Internetiä, pidä mielessäsi, ettei mikään virustentorjuntajärjestelmä voi täysin poistaa uhkia, joita aiheuttavat tunnistetut uhat ja etähyökkäykset. Saat parhaan mahdollisen suojauksen ja käyttömukavuuden käyttämällä virustentorjuntaratkaisuasi oikein ja noudattamalla useita hyödyllisiä sääntöjä:

Päivitä säännöllisesti

ESET LiveGrid® -tilastojen mukaan päivittäin kehitetään tuhansia uusia yksilöllisiä tunkeutumisia, joiden tavoitteena on ohittaa nykyiset turvatoimet ja tuottaa voittoa luojilleen muiden käyttäjien kustannuksella. ESETin tutkimuslaboratorion asiantuntijat analysoivat näitä uhkia päivittäin ja valmistavat ja julkaisevat päivityksiä, jotka parantavat käyttäjiemme suojausta. Voit varmistaa päivitysten parhaan mahdollisen tehokkuuden asentamalla ne järjestelmääsi oikein. Lisätietoja päivitysten määrittämisestä on Päivitysasetukset-luvussa.

Lataa suojauspäivitykset

Vihamielisen ohjelmiston luojat käyttävät usein järjestelmän heikkouksia hyväkseen ja tehostavat vihamielisen koodin levittämistä niiden avulla. Tämän vuoksi ohjelmistoyritykset etsivät sovelluksistaan heikkouksia ja julkaisevat säännöllisesti suojauspäivityksiä, jotka poistavat mahdollisia uhkia. Nämä suojauspäivitykset tulee ladata heti julkaisun jälkeen. Microsoft Windows ja Web-selaimet, kuten Internet Explorer, ovat esimerkkejä sovelluksista, joille julkaistaan tietoturvapäivityksiä säännöllisesti.

Varmuuskopioi tärkeät tiedot

Haittaohjelmiston luojat eivät yleensä piittaa käyttäjien tarpeista, ja vihamielisten ohjelmien toiminta usein johtaa käyttöjärjestelmän vikaan ja tärkeiden tietojen menettämiseen. Tärkeät ja luottamukselliset tiedot tulee varmuuskopioida säännöllisesti ulkoiseen lähteeseen, kuten DVD-levylle tai ulkoiselle kiintolevylle. Tämä helpottaa ja nopeuttaa tietojen palauttamista järjestelmävian tapahtuessa.

Tutki tietokone virusten varalta säännöllisesti

Tunnettujen ja tuntemattomien virusten, matojen, troijalaisten ja rootkit-ohjelmien havaitsemisesta vastaa reaaliaikainen tiedostojärjestelmän suojausmoduuli. Moduuli tarkistaa jokaisen avaamasi tai käyttämäsi tiedoston haittaohjelmien varalta. Suosittelemme, että teet täyden tietokoneen tarkistuksen vähintään kerran kuussa, koska haittaohjelmamääritykset voivat muuttua ja tunnistusohjelma päivittyy joka päivä.

Noudata tietoturvan perussääntöjä

Tämä on kaikkein hyödyllisin ja tehokkain sääntö – ole aina varovainen. Nykyään useat tunkeutumiset edellyttävät käyttäjän toimintaa, jotta ne voidaan suorittaa ja jakaa. Jos olet varovainen uusia tiedostoja avattaessa, säästät huomattavasti aikaa ja vaivaa, joka kuluisi tartuntojen puhdistamiseen. Tässä on joitakin hyödyllisiä ohjeita:

Älä vieraile epäilyttävissä sivustoissa, joissa on useita ponnahdusikkunoita ja vilkkuvia mainoksia.

Ole varovainen asentaessasi freeware-ohjelmia, koodekkipakkauksia ja niin edelleen. Käytä vain turvallisia ohjelmia ja vieraile vain turvallisissa Internet-sivustoissa.

Ole varovainen avatessasi sähköpostiliitteitä, etenkin niitä, jotka on lähetetty useille vastaanottajille ja joiden lähettäjä on tuntematon.

Älä käytä järjestelmänvalvojatiliä tietokoneen normaalikäytössä.