Prevenire

Atunci când lucrați la computer și în special atunci când navigați pe Internet, nu uitați că niciun sistem antivirus din lume nu poate elimina complet riscul prezentat de detectări și atacuri la distanță. Pentru a furniza protecție și convenabilitate maxime, este esențial să folosiți corect soluția antivirus și să respectați câteva reguli utile:

Actualizați cu regularitate

Potrivit statisticilor furnizate de ESET LiveGrid®, mii de infiltrări noi, unice sunt create în fiecare zi pentru a ocoli măsurile de securitate existente și a aduce profit autorilor lor – toate acestea pe seama celorlalți utilizatori. Specialiștii din laboratorul de cercetare de la ESET analizează aceste amenințări zilnic și pregătesc și lansează actualizări pentru a îmbunătăți permanent nivelul de protecție oferit utilizatorilor. Pentru a asigura eficiența maximă a acestor actualizări, este important ca actualizările să fie corect configurate în sistem. Pentru informații suplimentare despre configurarea actualizărilor, consultați capitolul Setare actualizare.

Descărcați corecții de securitate

Autorii de software dăunător exploatează adesea diverse vulnerabilități de sistem pentru a spori eficiența răspândirii de cod dăunător. Ținând cont de acest lucru, companiile de software urmăresc îndeaproape apariția oricăror vulnerabilități în aplicațiile lor și lansează în mod regulat actualizări de securitate pentru a elimina amenințările potențiale. Este important să descărcați aceste actualizări de securitate atunci când sunt lansate. Microsoft Windows și browserele Web cum ar fi Internet Explorer sunt două exemple de programe pentru care actualizările de securitate sunt publicate regulat.

Efectuați copia de rezervă a datelor importante

Celor care scriu programe dăunătoare de obicei nu le pasă de nevoile utilizatorilor, iar activitatea programelor dăunătoare adesea conducea la funcționarea total incorectă a unui sistem de operare și pierderea datelor importante. Este important să efectuați în mod regulat copia de rezervă pentru datele dvs. importante și sensibile pe o sursă externă, cum ar fi un DVD sau un hard disk extern. Astfel este mai ușoară și mai rapidă recuperarea datelor în cazul unei defecțiuni de sistem.

Scanați în mod regulat computerul după viruși

Detectarea mai multor viruși, viermi, troieni și rootkit-uri cunoscute și necunoscute este gestionată de modulul Protecție în timp real sistem de fișiere. Acest lucru înseamnă că de fiecare dată când accesați sau deschideți un fișiere acesta va fi scanat pentru a detecta activitatea dăunătoare. Vă recomandăm să executați o scanare completă a computerului cel puțin o dată pe lună, deoarece semnăturile programelor malware pot varia, iar motorul de detectare se actualizează zilnic.

Respectați regulile elementare de securitate

Aceasta este regula cea mai folositoare și mai eficientă – fiți mereu precaut. În prezent, multe infiltrări necesită intervenția utilizatorului pentru executare și distribuire. Dacă sunteți atent atunci când deschideți fișiere noi, veți economisi timp și efort considerabile, care ar fi altminteri consumate curățând infiltrările. Iată câteva indicații utile:

Nu vizitați site-uri Web suspecte, cu multiple pop-upuri și reclame strălucitoare.

Fiți atent atunci când instalați programe freeware, pachete de codecuri etc. Folosiți numai programe sigure și vizitați numai site-uri Web sigure.

Fiți atent atunci când deschideți atașări de email, în special acelea de la mesaje de corespondență în masă și mesaje de la expeditori necunoscuți.

Nu folosiți un cont de Administrator pentru lucrul zilnic la computer.