Protokollszűrési problémák megoldása

Ha problémákat tapasztal a böngésző vagy a levelezőprogram használata során, első lépésként állapítsa meg, hogy nem a protokollszűrés-e a felelős a hibákért. Ehhez tiltsa le átmenetileg az alkalmazás protokollszűrését a további beállítások között (ne felejtse el visszakapcsolni a beállítást, miután végzett, mert különben a böngésző és a levelezőprogram védtelen marad a támadásokkal szemben). Ha a probléma megszűnik a protokollszűrés kikapcsolása után, az alábbi gyakori problémák jöhetnek szóba:

A frissítéssel vagy a biztonságos kommunikációval kapcsolatos probléma

Ha az alkalmazás arról értesíti, hogy nem tud frissíteni, vagy hogy a kommunikációs csatorna nem biztonságos:

Ha engedélyezve van az SSL-protokollszűrés, kapcsolja ki azt átmenetileg. Ha ez segít, továbbra is használhatja az SSL-szűrést, a frissítés működésének biztosításához pedig kizárhatja a problémás kommunikációt:
Állítsa az SSL-protokollszűrést interaktív üzemmódra. Futtassa újra a frissítést. Ekkor megjelenik egy titkosított hálózati adatforgalomról tájékoztató párbeszédpanel. Győződjön meg arról, hogy az alkalmazás megegyezik azzal az alkalmazással, amelynek a hibaelhárítását végzi, és hogy a tanúsítvány arról a kiszolgálóról származik, amelyről a frissítést végzi. Ezután mentse a tanúsítványhoz megadott műveletet, és kattintson a Mellőzés gombra. Ha nem jelenik meg több hibát jelző párbeszédpanel, visszakapcsolhatja a szűrési üzemmódot automatikusra, mivel ez azt jelenti, hogy a probléma megoldódott.

Ha a kérdéses alkalmazás nem böngésző vagy levelezőprogram, teljesen kizárhatja azt a protokollszűrésből (ha böngésző vagy levelezőprogram esetében tenne így, azzal támadásoknak tenné ki magát). Minden olyan alkalmazás, amelynek a kommunikációjára szűrőt alkalmazott a múltban, szerepel a kivétel hozzáadásakor kapott listában, így elvileg nincs szükség az alkalmazás kézi hozzáadására.

Hálózati eszköz elérésével kapcsolatos probléma

Ha nem tudja használni egy hálózati eszköz egyik funkcióját sem (megnyitni a webkamera egy weboldalát, vagy videót lejátszani az otthoni médialejátszón), próbálkozzon azzal, hogy felveszi az eszköz IPv4- és IPv6-címét a kizárt címek listájára.

Egy adott webhellyel kapcsolatos problémák

Kizárhat adott webhelyeket a protokollszűrésből az URL-címkezelés használatával. Ha például nem tudja elérni a https://www.gmail.com/intl/en/mail/help/about.html webhelyet, próbálkozzon azzal, hogy felveszi a *gmail.com* elemet a kizárt címek listájára.

Egyes, legfelső szintű tanúsítványok importálására képes alkalmazások futásakor fellépő hiba

Az SSL-protokollszűrés engedélyezésekor az ESET Smart Security Premium meggyőződik arról, hogy a telepített alkalmazások megbíznak abban a módban, ahogyan a program az SSL-szűrést végzi. Ehhez egy tanúsítványt importál azok tanúsítványtárába. Egyes alkalmazások esetében ez nem lehetséges, amíg fut az alkalmazás. Ilyen például a Firefox és az Opera. Győződjön meg arról, hogy ezek közül egyik sem fut (a legegyszerűbb, ha megnyitja a Feladatkezelőt, és ellenőrzi, hogy a Folyamatok lapon szerepel-e a firefox.exe vagy az opera.exe), majd kattintson az Újra gombra.

Nem megbízható tanúsítvánnyal vagy érvénytelen aláírással kapcsolatos probléma

Ebben az esetben az a legvalószínűbb, hogy a fent ismertetett importálás meghiúsult. Elsőként győződjön meg arról, hogy nem fut a fent említett alkalmazások egyike sem. Ezután tiltsa le, majd engedélyezze újra az SSL-protokollszűrést. Ezzel újrafuttatja az importálást.


note

Tudásbáziscikkünkből megtudhatja, hogy hogyan kezelhető a protokoll-/SSL-/TLS-szűrés az ESET Windows otthoni termékben?