Szülői felügyelet

A Szülői felügyelet modulban adhatja meg a szülői felügyeletre vonatkozó beállításokat, amelyek automatizált eszközökkel segítik a szülőket, hogy védelmezzék gyermekeiket, és az eszközök, szolgáltatások használatával kapcsolatos korlátozásokat határozzanak meg. A cél a gyermekek és fiatal felnőttek megakadályozása abban, hogy nem megfelelő vagy káros tartalmat megjelenítő oldalakhoz férjenek hozzá.

A szülői felügyelet lehetővé teszi az esetlegesen nem kívánt tartalmú weboldalak letiltását. Ezenkívül a szülők több mint 40 előre definiált webhely-kategória és több mint 140 alkategória elérését is megtilthatják.

A szülői felügyelet az alábbi lépésekkel aktiválható egy adott felhasználói fiókhoz:

1.A szülői felügyelet alapértelmezés szerint le van tiltva az ESET Smart Security Premium alkalmazásban. A szülői felügyelet két módon aktiválható:

Kattintson a MODULE_INACTIVE elemre a Beállítások > Biztonsági eszközök > Szülői felügyelet lehetőség mellett a program főablakában, és a szülői felügyelet állapotát módosítsa engedélyezettre.

Az F5 billentyűt lenyomva nyissa meg a További beállítások fastruktúrát, lépjen a Web és e-mail > Szülői felügyelet lapra, majd aktiválja A szülői felügyelet engedélyezése szöveg melletti csúszkát.

2.A program főablakában kattintson a Beállítások > Biztonsági eszközök > Szülői felügyelet elemre. Habár a Szülői felügyelet mellett az Engedélyezve felirat látható, a Gyermekfiók védelme vagy a Szülői fiók elemre kattintva konfigurálnia kell a szülői felügyeletet a kívánt fiókhoz. Ehhez kattintson a nyilat ábrázoló szimbólumra, majd a következő ablakban válassza ki a születésnapot a hozzáférés korlátozásához, és adja meg az adott kornak megfelelő, ajánlott weboldalakat. A program engedélyezi a szülői felügyeletet a megadott felhasználói fiókhoz. A fiók neve alatt található Letiltott tartalmak és beállítások hivatkozásra kattintva a Kategóriák lapon testre szabhatja az engedélyezni vagy letiltani kívánt kategóriákat. A kategóriákba nem sorolható egyéni weboldalak engedélyezéséhez vagy letiltásához kattintson a Kivételek fülre.

PAGE_SETTINGS_PARENTAL

Ha az ESET Smart Security Premium főablakában a Beállítások > Biztonsági eszközök > Szülői felügyelet lehetőségre kattint, láthatja, hogy a főablak az alábbi három részre van osztva:

Windows fiókok

Ha egy meglévő fiókhoz létrehozott egy szerepkört, az látható lesz itt. A fiókbeállítások Szülői felügyelet szakaszában kattintson a csúszkára MODULE_INACTIVE, hogy zöld pipára MODULE_ENABLED váltson. Az aktív fiók neve található Letiltott tartalmak és beállítások hivatkozásra kattintva megtekintheti a fiókhoz engedélyezett weboldal-kategóriák listáját, valamint a letiltott és engedélyezett weboldalakat.


important

Új fiók létrehozásához (például egy gyermek számára) Windows 7 és Windows Vista rendszer esetén kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat:

1.Nyissa meg a Felhasználói fiókok eszközt: kattintson az asztal bal alsó szélén található Start gombra, majd a Vezérlőpult, végül a Felhasználói fiókok elemre.

2.Kattintson a Felhasználói fiók kezelése hivatkozásra. Ha a rendszer kéri, adja meg a rendszergazdai jelszót vagy a megerősítését.

3.Kattintson az Új fiók létrehozása hivatkozásra.

4.Írja be a felhasználói fiók nevét, jelölje ki az egyik fióktípust, majd kattintson a Fiók létrehozása gombra.

5.Nyissa meg újra a Szülői felügyelet ablaktáblát: az ESET Smart Security Premium főablakában kattintson a Beállítások > Biztonsági eszközök > Szülői felügyelet elemre, majd a nyilat ábrázoló szimbólumra.

Az ablak alsó részén található elemek

Kivétel felvétele webhelyhez – Az adott webhely engedélyezhető vagy letiltható igény szerint külön az egyes szülői fiókokhoz.

Naplók megjelenítése – Itt tekintheti meg a szülői felügyeleti tevékenység részletes naplóját (letiltott oldalak, a letiltott oldalhoz tartozó fiók, kategória stb.). A MODULE_INACTIVE Szűrés gombra kattintva a kiválasztott szempontok szerint szűrheti a naplót.

Szülői felügyelet

A Szülői felügyelet letiltása után megjelenik a Szülői felügyelet letiltása ablak. Itt megadhatja a védelem letiltásának időtartamát. A beállítás ezt követően Felfüggesztve vagy Letiltva véglegesen állapotra változik.

Fontos az ESET Smart Security Premium beállításainak jelszavas védelme. A jelszót a Hozzáférési beállítások részben állíthatja be. Ha nincs beállítva jelszó, a következő figyelmeztetés jelenik meg: Védje jelszóval az összes beállítást. A Szülői felügyelet beállításcsoportban végzett módosítások csak a normál felhasználói fiókokra vonatkoznak. Mivel az adminisztrátorok (a Rendszergazdák csoport tagjai) minden korlátozást felülírhatnak, rájuk nincs hatással.


note

A Szülői felügyelet megfelelő működéséhez a protokollszűrés, a HTTP-protokollszűrés és a tűzfal engedélyezése szükséges. Alapértelmezés szerint e funkciók mindegyike engedélyezve van.