Hálózatfelügyelet

A Hálózatfelügyelet elősegíti a biztonsági rések – például nyitott portok vagy gyenge routerjelszó – beazonosítását a megbízható (otthoni vagy munkahelyi) hálózaton. A funkció egy könnyen elérhető listát is biztosít a csatlakoztatott, típus szerint csoportosított eszközökről (például nyomtató, útválasztó, mobileszköz stb.), így láthatja, hogy mi csatlakozik az otthoni hálózatához (például játékkonzol, IoT vagy más intelligens otthoni eszköz).

A Hálózatfelügyelet segítségével azonosíthatja a router biztonsági réseit, és növelheti a védelmi szintet a hálózatokhoz való csatlakozáskor.

A Hálózatfelügyelet nem konfigurálja újra a routert. Ön végezheti el a módosításokat a router egyedi felhasználói felületén. Az otthoni router sokszor rendkívül sérülékenyek a terjesztett szolgáltatásmegtagadásos (DDoS) támadások indítására használt káros szoftverekkel szemben. Ha a felhasználó nem módosította a router alapértelmezett jelszavát, a hackerek könnyen ki tudják találni, és így be tudnak jelentkezni a routerre. Ezután újrakonfigurálhatják a routert, illetve feltörhetik a hálózatot.


warning

Javasoljuk, hogy erős jelszót adjon meg, amely elég hosszú, és számokat, szimbólumokat vagy nagybetűket tartalmaz. Ha nehezebben feltörhető jelszót szeretne megadni, használja különböző típusú karakterek kombinációját.

Ha a hálózat, amelyhez csatlakozik, megbízhatóként van konfigurálva, akkor megjelölheti a hálózatot „Saját hálózat” névvel. Kattintson a Megjelölés „Saját hálózat” névvel elemre, ha el szeretné látni a Saját hálózat címkével a hálózatot. A címke a hálózat mellett fog megjelenni az ESET Smart Security Premium szolgáltatásban a könnyebb beazonosítás és a biztonság áttekintése érdekében. A „Saját hálózat” jelölés törlése elemre kattintva eltávolíthatja a címkét.

A hálózathoz csatlakoztatott összes eszköz listanézetben jelenik meg az alapvető információkkal együtt. A kívánt eszközre kattintva szerkesztheti az eszközt, illetve részletes információkat olvashat róla.

A Hálózatok legördülő menü lehetővé teszi az eszközök szűrését a következő feltételek alapján:

Adott hálózathoz csatlakoztatott eszközök

Az összes hálózathoz csatlakoztatott eszközök

Nem kategorizált eszközök

A hálózathoz csatlakoztatott összes eszköz szonár nézetben való megjelenítéséhez kattintson a szonár ikonra ICON_RADAR_VIEW. A kurzort egy eszköz ikonja fölé helyezve alapvető információkat jeleníthet meg, többek között a hálózat nevét és az utolsó megtekintés dátumát.

Az eszköz ikonjára kattintva szerkesztheti az eszközt, illetve részletes információkat olvashat róla. A legutóbb csatlakoztatott eszközök az routerhez közelebb jelennek meg, hogy könnyen észrevehetők legyenek.

Kattintson A hálózat ellenőrzése elemre, ha manuálisan szeretné ellenőrizni azt az routert, amelyhez éppen csatlakozik. A hálózat ellenőrzése elem csak a megbízható hálózatoknál érhető el. A hálózati beállítások áttekintéséhez vagy szerkesztéséhez tekintse át az Ismert hálózatok című részt.

Az alábbi ellenőrzési lehetőségek közül választhat:

Minden ellenőrzése

Csak a router ellenőrzése

Csak az eszközök ellenőrzése


warning

Hálózati ellenőrzést kizárólag megbízható hálózaton végezzen! Ha nem megbízható hálózaton hajtja végre, az veszélyt jelenthet.

PAGE_HOMENETWORK

Az ellenőrzés befejezésekor megjelenik egy értesítés a készülékre vonatkozó alapadatokra mutató hivatkozással, illetve lista- vagy szonárnézetben duplán a gyanús eszközre kattinthat. A legutóbb letiltott kommunikáció megjelenítéséhez kattintson a Hibaelhárítás elemre. További információk a tűzfal hibaelhárításáról.

A Hálózatfelügyelet modulban kétféle értesítés jelenik meg:

Új eszköz csatlakozik a hálózathoz – Akkor jelenik meg értesítés, ha egy korábban nem látott eszköz csatlakozik a hálózathoz, miközben a felhasználó csatlakoztatva van.

Új hálózati eszköz található – Ez akkor jelenik meg, ha ismét csatlakozik a megbízható hálózathoz, és jelen van egy korábban nem látott eszköz.


note

Mindkét értesítéstípus tájékoztatja arról, ha egy jogosulatlan eszköz megpróbál csatlakozni a hálózatához. Kattintson az Eszköz adatainak megtekintése elemre a részletek megjelenítéséhez.

Mit jelentenek az ikonok az eszközökön a Hálózatfelügyelet szolgáltatásban?

ICON_STAR

A sárga csillagot ábrázoló ikon olyan eszközöket jelez, amelyek újak a hálózaton, illetve amelyeket az ESET első alkalommal észlel.

ICON_CAUTION

A sárga figyelmeztető ikon azt jelzi, hogy a router biztonsági rést tartalmazhat. Kattintson az ikonra a termékben a problémával kapcsolatos további információkért.

ICON_WARNING

A piros figyelmeztető ikon azt jelzi, hogy a router biztonsági rést tartalmaz, és lehet, hogy fertőzött. Kattintson az ikonra a termékben a problémával kapcsolatos további információkért.

ICON_INFO

A kék színű ikon akkor jelenhet meg, ha az ESET-termék további információkkal rendelkezik a router számára, viszont nincs szükség azonnali intézkedésekre, mert nem állnak fenn biztonsági kockázatok. Kattintson az ikonra további információkért.