Szabályok beállítása és használata

A szabályok feltételegyüttesek, melyek célja a hálózati kapcsolatok ellenőrzése, és a feltételekkel társított műveletek végrehajtása. A Tűzfalszabályok használatával megadhatja a különböző típusú hálózati kapcsolatok létrehozásakor végrehajtandó műveletet. A szabályszűrési beállítások megjelenítéséhez nyissa meg a További beállítások (F5) > Tűzfal > Speciális lapot. Egyes előre megadott szabályok az engedélyezett szolgáltatások (IDS- és további beállítások) jelölőnégyzeteihez tartoznak, és közvetlenül nem, hanem csak a megfelelő jelölőnégyzetekkel kapcsolhatók ki.

Az ESET Smart Security Premium előző verziójától eltérően a szabályok értékelése felülről lefelé történik. A program az első szabályegyezés műveletét használja az egyes értékelt hálózati kapcsolatokhoz. Ez egy fontos változás az előző verzióhoz képest, ahol a szabályok prioritása automatikus volt, és az egyedi szabályok nagyobb prioritást élveztek az általánosabbakkal szemben.

A kapcsolatok bejövő és kimenő kapcsolatokra oszthatók. A bejövő kapcsolatokat egy távoli számítógép kezdeményezte, és a távoli számítógép szeretne a helyi számítógéphez csatlakozni. A kimenő kapcsolatok ezek ellentettjei – a helyi rendszer kezdeményez kapcsolatot egy távoli számítógéppel.

Ha ismeretlen új kapcsolatot észlel, alaposan gondolja meg, hogy engedélyezi vagy megtagadja-e azt. A kéretlen, nem biztonságos vagy ismeretlen kapcsolatok biztonsági kockázatot jelentenek a számítógépen. Ha ilyen kapcsolat jön létre, javasoljuk, hogy szenteljen megkülönböztetett figyelmet a távoli oldalnak és a számítógéphez csatlakozni próbáló alkalmazásnak. Sok kártevő tesz kísérletet a magánjellegű adatok megszerzésére és továbbítására, vagy más kártékony alkalmazásoknak a munkaállomásokra való letöltésére. A tűzfallal észlelheti és bonthatja az ilyen kapcsolatokat.