Skeniranje računala

Skener na zahtjev važan je dio ovog antivirusnog rješenja. Koristi se za skeniranje datoteka i mapa na računalu. Sa stanovišta sigurnosti, važno je redovito provoditi skeniranja računala u sklopu rutinskih mjera zaštite, a ne samo u slučaju sumnje na zarazu. Preporučujemo da redovito izvršavate dubinska skeniranja sustava da biste otkrili viruse koje nije otkrila Rezidentna zaštita kod njihovog zapisivanja na disk. To se može dogoditi ako je u tom trenutku rezidentna zaštita bila deaktivirana, modul za otkrivanje virusa zastario ili ako datoteka nije bila otkrivena kao virus kada je spremljena na disk.

SCANNER_MAIN

Dostupne su dvije vrste Skeniranja računala. Skeniraj računalo brzo skenira sustav, bez potrebe za određivanjem parametara skeniranja. Prilagođeno skeniranje (u sklopu naprednih skeniranja) omogućuje odabir prethodno definiranih profila skeniranja namijenjenih ciljanju određenih lokacija, kao i biranje određenih objekata skeniranja.

Dodatne informacije o procesu skeniranja potražite u poglavlju Napredak skeniranja.


note

Prema standardnim postavkama, ESET Smart Security Premium automatski pokušava očistiti ili ukloniti prijetnje pronađene tijekom skeniranja računala. U nekim slučajevima, ako nije moguće provesti nijednu radnju, primit ćete interaktivno upozorenje i morate odabrati radnju čišćenja (na primjer, brisanje ili ignoriranje). Za promjenu razine čišćenja i detaljnije informacije pogledajte odjeljak Čišćenje. Za pregled prethodnih skeniranja pogledajte odjeljak Dnevnici.

ICON_SCAN Skenirajte svoje računalo

Mogućnost „Skenirajte računalo" omogućuje brzo pokretanje skeniranja računala i čišćenje zaraženih datoteka bez potrebe za korisničkom intervencijom. Prednost mogućnosti "Skenirajte svoje računalo" jest to što je jednostavna za upotrebu i ne zahtijeva detaljnu konfiguraciju skeniranja. To skeniranje provjerava sve datoteke na lokalnim pogonima te automatski briše otkrivene infiltracije. Razina čišćenja automatski se postavlja na standardnu vrijednost. Dodatne informacije o vrstama čišćenja potražite u odjeljku Čišćenje.

Također možete upotrijebiti funkciju Skeniranje povlačenjem i ispuštanjem za ručno skeniranje datoteke ili mape tako da kliknete datoteku ili mapu, pomaknete pokazivač miša na označeno područje uz pritisnutu tipku miša, a zatim je ispustite. Nakon toga aplikacija se premješta u prvi plan.

Sljedeće opcije skeniranja dostupne su pod Napredna skeniranja:

ICON_CUSTOM_SCAN Prilagođeno skeniranje

Prilagođeno skeniranje omogućuje vam zadavanje parametara skeniranja kao što su objekti i metode skeniranja. Prednost prilagođenog skeniranja je mogućnost detaljnog konfiguriranja parametara. Kliknite na zupčanik da biste postavili parametre. Konfiguracije možete spremiti u korisnički definirane profile skeniranja koji mogu biti korisni ako se skeniranje opetovano provodi prema istim parametrima.

ICON_REMOVABLE_SCAN Skeniranje izmjenjivih medija

Slično opciji „Skenirajte računalo” – omogućuje brzo pokretanje skeniranja izmjenjivih medija (npr. CD/DVD/USB) koji su trenutačno priključeni na računalo. To može biti korisno kada na računalo priključujete USB flash pogon i želite ga skenirati radi otkrivanja zlonamjernog softvera i ostalih mogućih prijetnji.

Tu vrsta skeniranja možete pokrenuti i tako da kliknete Prilagođeno skeniranje, odaberete značajku Izmjenjivi mediji s padajućeg izbornika Ciljevi skeniranja i zatim kliknete Skeniraj.

ICON_REPEAT_SCAN Ponavljanje zadnjeg skeniranja

Omogućuje brzo pokretanje prijašnjeg skeniranja upotrebom istih postavki pomoću kojih je izvedeno.

Možete odabrati Bez radnje, Isključivanje računala, Ponovno pokretanje ili Ponovno pokretanje po potrebi u padajućem izborniku Radnja nakon skeniranja. Dostupnost radnji Mirovanje ili Hibernacija ovisi o postavkama uštede energije i stanja mirovanja operacijskog sustava ili mogućnostima stolnog/prijenosnog računala. Odabrana radnja započet će nakon završetka svih pokrenutih skeniranja. Ako odaberete Isključivanje računala, prikazat će se prozor s upitom za potvrdu isključivanja s istekom vremena od 30 sekundi (kliknite Odustani za deaktivaciju zatraženog isključivanja). Pojedinosti potražite u odjeljku Napredne opcije skeniranja.


note

Preporučujemo da skeniranje računala na zahtjev pokrenete barem jednom mjesečno. Skeniranje se može konfigurirati kao planirani zadatak u odjeljku Alati > Više alata > Planer. Kako zakazati tjedno skeniranje računala?