Mrežna provjera

Mrežna provjera može pomoći u prepoznavanju ranjivosti vaše pouzdane (kućne ili uredske) mreže (na primjer, otvoreni portovi ili slaba lozinka routera). Također pruža popis povezanih uređaja na kojem su uređaji kategorizirani prema vrsti (na primjer, pisač, router, mobilni uređaj itd.) kako biste vidjeli što je povezano na vašu mrežu (npr. igraća konzola, uređaj interneta stvari (IoT) ili drugi pametni kućni uređaji).

Mrežna provjera pomaže vam identificirati ranjivost routera i povećava vašu razinu zaštite kada ste povezani na mrežu.

Mrežna provjera ne izvršava ponovnu konfiguraciju vašeg routera za vas. Sami ćete napraviti promjene upotrebom specijaliziranog sučelja vašeg routera. Kućni routeri vrlo su izloženi zlonamjernim programima koji se upotrebljavaju za pokretanje distribuiranog napada uskraćivanja usluge (DDoS). Ako korisnik nije promijenio standardnu lozinku routera, hakeri je mogu jednostavno pogoditi i prijaviti se na vaš router te ga ponovno konfigurirati ili ugroziti vašu mrežu.


warning

Toplo preporučujemo izradu jake lozinke koja je dovoljno dugačka i uključuje brojeve, simbole ili velika slova. Kako bi lozinku bilo teže probiti, upotrijebite mješavinu različitih vrsta znakova.

Ako je mreža s kojom ste povezani konfigurirana kao pouzdana, mrežu možete označiti kao "Moja mreža". Kliknite Označi kao "Moja mreža" da biste na mrežu dodali oznaku Moja mreža. Ova oznaka će se prikazivati pored mreže u cijelom programu ESET Smart Security Premium radi bolje identifikacije i sigurnosti. Kliknite Poništi označavanje kao "Moja mreža" da biste uklonili oznaku.

Svaki uređaj koji je povezan na vašu mrežu se prikazuje s osnovnim informacijama u prikazu popisa. Kliknite određeni uređaj da biste uredili uređaj ili pogledali detaljne informacije o uređaju.

Padajući izbornik Mreže omogućuje filtriranje uređaja na temelju sljedećih kriterija:

Uređaji povezani s određenom mrežom

Uređaji povezani sa Svim mrežama

nekategorizirani uređaji

Za prikaz svih povezanih uređaja u sonarnom prikazu kliknite ikonu sonara ICON_RADAR_VIEW. Pomaknite pokazivač preko ikone uređaja za prikaz osnovnih informacija poput naziva mreže i datuma posljednjeg pregleda.

Kliknite ikonu uređaja za uređivanje uređaja ili prikaz detaljnih informacija o uređaju. Nedavno povezani uređaji prikazani su bliže routeru tako da ih možete lakše uočiti.

Kliknite Skeniraj mrežu da biste ručno izvršili skeniranje mrežu na koju ste trenutačno povezani. Skeniranje mreže je dostupno samo za pouzdanu mrežu. Pogledajte Poznate mreže za pregled ili uređivanje mrežnih postavki.

Možete odabrati jednu od sljedećih opcija skeniranja:

Skeniraj sve

Skeniraj samo usmjerivač

Skeniraj samo uređaje


warning

Izvršite skeniranje mreže samo na pouzdanoj mreži! Ako ovo učinite na nepouzdanim mrežama, budite svjesni potencijalne opasnosti.

PAGE_HOMENETWORK

Kad je skeniranje dovršeno, prikazat će se obavijest s linkom na osnovne informacije o uređaju ili možete dvokliknuti sumnjiv uređaj na popisu ili sonarnom prikazu. Kliknite Otklanjanje poteškoća za prikaz nedavno blokiranih komunikacija. Dodatne informacije o otklanjanju poteškoća s firewallom.

Dvije su vrste obavijesti koje se prikazuju u modulu Mrežna provjera:

Novi uređaj povezan s mrežom – prikazuje se ako se prethodno neviđeni uređaj poveže s mrežom dok je korisnik povezan.

Pronađeni su novi mrežni uređaji – prikazuje se ako se ponovno povežete na pouzdanu mrežu, a prisutan je prethodno neviđeni uređaj.


note

Obje vrste obavijesti obavještavaju vas da se neovlašteni uređaj pokušava povezati s vašom mrežom. Kliknite prikaži uređaj da bi se prikazale pojedinosti o uređaju.

Što znače ikone na uređajima u mrežnoj provjeri?

ICON_STAR

Ikona žute zvijezde označava uređaje koji su novi u mreži ili koje je ESET prvi put otkrio.

ICON_CAUTION

Žuta ikona opreza označava da vaš router možda sadrži ranjivosti. Kliknite ikonu u programu za detaljnije informacije o problemu.

ICON_WARNING

Crvena ikona upozorenja na uređajima označava da vaš router sadrži ranjivosti i da su možda zaraženi. Kliknite ikonu u programu za detaljnije informacije o problemu.

ICON_INFO

Plava ikona se može pojaviti kada ESET-ov program ima dodatne informacije za vaš router, ali ne zahtijeva hitnu pozornost jer nema sigurnosnih rizika. Kliknite ikonu u programu za detaljnije informacije.