Kapcsolat létesítése – észlelés

A tűzfal minden újonnan létesített hálózati kapcsolatot észlel. A tűzfal aktív üzemmódja határozza meg, hogy a program milyen műveleteket alkalmazzon az új szabályhoz. Az automatikus vagy a házirendalapú üzemmód használatakor a tűzfal előre megadott műveleteket fog végrehajtani, felhasználói beavatkozás nélkül.

Interaktív üzemmódban a program egy tájékoztató ablakban részletes információkat is tartalmazó értesítést küld az új kapcsolat észleléséről. Eldöntheti, hogy engedélyezi vagy elutasítja (letiltja) a kapcsolatot. Ha többször engedélyezi ugyanazt a kapcsolatot a párbeszédpanelen, ajánlatos új szabályt létrehozni a kapcsolathoz. Ehhez válassza a Művelet megjegyzése (szabály létrehozása) lehetőséget, és a tűzfal új szabályaként mentse a műveletet. Ha a tűzfal a jövőben ugyanezt a kapcsolatot észleli, felhasználói beavatkozás nélkül is a meglévő szabályt alkalmazza rá.

DIALOG_EPFW_NEW_CONNECTION_IN_TRUSTED

Új szabályok létrehozásakor legyen körültekintő, és csak biztonságos kapcsolatokat engedélyezzen. Ha minden kapcsolatot engedélyez, a tűzfal nem tölti be a rendeltetését. A kapcsolatok fontos jellemzői az alábbiak:

Távoli oldal – Csak megbízható és ismert címekkel engedélyezzen kapcsolatot.

Helyi alkalmazás – Nem ajánlott ismeretlen alkalmazásoknak és folyamatoknak kapcsolatot engedélyezni.

Portszám – A szokásos portokon (például webes kapcsolatok esetében a 80-as számú porton) zajló kommunikáció általában engedélyezhető.

A számítógépes kártevők a terjedésükhöz gyakran az internetet és rejtett kapcsolatokat használnak, így próbálnak megfertőzni távoli rendszereket. Helyesen konfigurált szabályokkal a tűzfal hasznos eszközzé válhat a különféle kártékony kódok támadása elleni védelemben.