Najčešća pitanja

Zašto instaliramo Javu na server? Ne predstavlja li to sigurnosni rizik? Većina sigurnosnih tvrtki i sigurnosnih platformi preporučuje deinstalaciju Jave s računala, a posebice servera.

Java je potrebna za rad ERA web-konzole. Java je industrijski standard za web-konzole pa sve velike web-konzole upotrebljavaju Javu i web server (Apache Tomcat) u svom radu. Java je potrebna za podržavanje višeplatformskog web-servera.

Iako ERA web-konzola zahtijeva barem Java verziju 7, preporučujemo upotrebu najnovije službeno izdane verzije programa Java. Moguće je instalirati web-server na namjensko računalo radi sigurnosti.

 


Kako mogu odrediti koji port upotrebljava SQL Server?

Više je načina na koje možete utvrditi koji port upotrebljava SQL Server. Najprecizniji rezultat možete dobiti putem programa SQL Server Configuration Manager. Slika u nastavku služi kao primjer mjesta na kojem možete pronaći te informacije u programu SQL Configuration Manager:

sql_server_config_manager

Nakon instalacije programa SQL Server Express (sadržanog u paketu ERA) na Windows Server 2012 čini se da ne osluškuje na standardnom SQL portu. Vjerojatno osluškuje port koji nije standardan, port 1433.

 


Kako da konfiguriram MySQL za prihvaćanje velikih paketa?

Pogledajte Instalaciju i konfiguraciju MySQL servera za sustav Windows ili Linux.

 


Ako samostalno instaliram SQL, kako da stvorim bazu podataka za sustav ERA?

Ne trebate to učiniti. Bazu podataka stvara Server.msi instalacijski program, a ne ERA instalacijski program. ERA instalacijski program uključen je kako bi vam olakšao postupak. On instalira SQL Server, a bazu podataka stvara instalacijski program server.msi.

 


Zašto instalacija ERA sustava ne uspijeva tijekom podešavanja baze podataka? Imam aktivirano binarno zapisivanje u MySQL-u.

O: ERA v6.2 ne podržava MySQL baze podataka s aktiviranim binarnim zapisivanjem. Deaktivirajte binarno zapisivanje u MySQL-u ili upotrijebite novu verziju ERA sustava.

O: ERA v6.3 ne podržava format binarnog zapisa temeljen na IZJAVAMA. Upotrijebite format binarnih zapisa temeljen na REDCIMA ili MJEŠOVITI format. Više informacija o MySQL binarnim zapisima potražite na web-stranicama https://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en/binary-log.html i https://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en/replication-options-binary-log.html#sysvar_binlog_format

 


Može li ERA instalacijski program stvoriti novu bazu podataka na postojećem SQL Serveru ako dobije točne pojedinosti o vezi sa SQL Serverom i podatke? Bilo bi praktično kada bi instalacijski program podržavao različite verzije SQL Servera (2008, 2014 itd.).

Bazu podataka stvara Server.msi. To znači da može za vas stvoriti ERA bazu podataka na zasebno instaliranu instancu SQL Servera. I da, podržane su verzije SQL servera 2008, 2012, 2014.

 


Hoće li SQL Server prilikom instalacije na postojeći SQL Server prema standardnim postavkama upotrijebiti ugrađen način za autorizaciju sustava Windows?

Ne, jer se način za autorizaciju sustava Windows može deaktivirati na SQL Serveru i jedini način za prijavu na njega jest korištenje autorizacije za SQL Server (unosom korisničkog imena i lozinke). Morate koristiti autorizaciju za SQL Server ili kombinirani način. Prilikom ručne instalacije SQL Servera preporučujemo stvaranje root lozinke (root korisnik naziva se „sa”, što je kratica za „security admin” (sigurnosni administrator)), i njezinu pohranu na sigurno mjesto za kasniju upotrebu. Root lozinka može vam biti potrebna prilikom nadogradnje ERA servera.

 


Mogu li upotrijebiti MariaDB umjesto MySQL-a?

MariaDB standardna je baza podataka u mnogim okruženjima sustava Linux, no ESET Remote Administrator je ne podržava! Svakako instalirajte MySQL kako bi ESET Remote Administrator radio ispravno.

 


Morao sam instalirati Microsoft .NET Framework 3.5 jer me ERA instalacijski program uputio na to (http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=21), ali nije radio na novoj instalaciji programa Windows Server 2012 R2 sa SP1.

Taj se instalacijski program ne može upotrebljavati za Windows Server 2012 zbog sigurnosnih pravila za Windows Server 2012. Microsoft .NET Framework mora se instalirati putem čarobnjaka za dodavanje uloga i značajki.

 


Microsoft .NET 4.5 Framework već je bio instaliran na mom sustavu. Morao sam koristiti čarobnjak za dodavanje uloga i značajki kako bih dodao .NET 3.5. Zašto ESET Remote Administrator ne podržava NET 4.5?

Zato što .NET 4.5 nije kompatibilan s verzijom .NET 3.5 koja je preduvjet instalacijskog programa SQL Servera.

 


Teško je dokučiti izvršava li se instalacija SQL Servera. Kako ću znati što se događa ako instalacija traje dulje od 10 minuta?

Instalacija SQL Servera može, u rijetkim slučajevima, potrajati do jedan sat. Vrijeme instaliranja ovisi o performansama sustava.

 


Kako mogu ponovno postaviti administratorsku lozinku za web-konzolu (unesenu tijekom podešavanja)?

Lozinka se može ponovno postaviti pokretanjem instalacijskog programa za server i odabirom mogućnosti Popravi. Imajte na umu da ćete možda trebati lozinku za pristup ERA bazi podataka ako niste upotrebljavali autorizaciju sustava Windows tijekom stvaranja baze podataka.

validation-status-icon-infoNAPOMENA: Budite oprezni jer neke opcije popravka mogu obrisati pohranjene podatke.

 


Kod uvoza datoteke koja sadrži popis računala za dodavanje u ERA sustav, u kojem formatu mora biti datoteka?

Datoteka sa sljedećim redcima:

All\Group1\GroupN\Computer1
All\Group1\GroupM\ComputerX
„All” je zadani naziv korijenske grupe.

 


Može li se upotrebljavati IIS umjesto Apache servera? Što je s drugim HTTP serverima?

IIS jest HTTP server. Za izvršavanje je web-konzoli potreban domaćin Java servleta (kao što je Tomcat); HTTP server nije dovoljan. Postojala su rješenja za promjenu IIS-a u domaćin Java servleta, ali to se općenito ne podržava.

validation-status-icon-infoNAPOMENA: Ne upotrebljavamo Apache HTTP server, već Apache Tomcat, a to je različit program.

 


Ima li ERA sučelje naredbenog retka?

Da, imamo ESET Remote Administrator ServerApi.

 


Može li se ERA instalirati na domenski kontroler?

Aplikacija ERA servera može se instalirati na domenski kontroler, ali moguća su ograničenja za instalaciju MS SQL-a na domenski kontroler sustava Windows. Dodatne upute potražite u članku u bazi znanja.

 


Može li se čarobnjak ikako koristiti za instalaciju na domenskom kontroleru?

Možete koristiti čarobnjak, ali morate poništiti odabir instalacije SQL-a u prozoru za odabir komponente.

 


Hoće li instalacija ERA servera otkriti je li SQL već instaliran na sustavu? Što će se dogoditi u tom slučaju? Što je s MySQL-om?

ERA će potražiti SQL koji radi na sustavu u slučaju da se koristite čarobnjakom za instalaciju i odabrali ste SQL Express za instalaciju. U slučaju da SQL već radi na sustavu čarobnjak će prikazati obavijest o deinstalaciji postojećeg SQL-a i zatim će ponovno pokrenuti instalaciju ili će instalirati ERA-u bez SQL Expressa. Pogledajte preduvjete za bazu podataka za ERA sustav.

 


Gdje mogu pronaći mapiranje ERA komponenti prema verziji izdanja ERA-e?

Pogledajte članak u bazi znanja.

 


Kako se obavlja nadogradnja po komponentama sa sustava ESET Remote Administrator 6.1.21, 6.1.28 ili 6.2.11 na najnoviju verziju?

Operacijski sustav Windows: http://support.eset.com/kb3668/

Operacijski sustav Linux: http://support.eset.com/kb3670/

 


Kako mogu nadograditi sustav bez internetske veze?

S pomoću HTTP proxy servera instaliranog na računalu koje se može povezati s ESET-ovim serverima za nadogradnju (u čijoj se predmemoriji nalaze datoteke za nadogradnju) i upućivanjem sigurnosnih programa na taj HTTP proxy na lokalnoj mreži. Ako server nema internetsku vezu, možete aktivirati značajku mirrora u Endpoint programu na jednom računalu, upotrijebiti USB pogon za prijenos datoteka za nadogradnju na to računalo i konfigurirati sva ostala izvanmrežna računala da ga koriste kao server za nadogradnju.

Da biste saznali više o načinu izvanmrežne instalacije, slijedite ove upute.

 


Kako mogu ponovno instalirati ERA server i povezati ga s postojećim SQL serverom ako je SQL server postavljen automatski prilikom početne instalacije ERA sustava?

U slučaju instalacije nove instance ERA servera pomoću istog korisničkog računa (primjerice, računa administratora domene) s kojim ste instalirali prvotni ERA server možete koristiti MS SQL Server pomoću provjere autentičnosti u sustavu Windows.

 


Kako mogu otkloniti poteškoće sa sinkronizacijom servisa Active Directory na sustavu Linux?

Provjerite je li naziv domene unesen tiskanim slovima (administrator@TEST.LOCAL umjesto administrator@test.local).

 


Mogu li ikako koristiti svoj mrežni resurs (kao što je SMB dijeljenje) umjesto repozitorija?

Možete navesti izravni URL do lokacije paketa. Ako koristite funkciju dijeljenja datoteka, navedite adresu u sljedećem formatu: file:// s punim mrežnim putom do datoteke, primjerice:

file://\\eraserver\install\ees_nt64_ENU.msi

 


Kako mogu ponovno postaviti ili promijeniti lozinku?

Idealno bi bilo kada biste administratorski račun upotrebljavali isključivo za stvaranje računa za pojedinačne administratore. Nakon stvaranja administratorskih računa administratorsku lozinku trebate spremiti, a administratorski račun ne biste smjeli upotrebljavati. Ta praksa omogućuje upotrebu administratorskog računa samo za ponovno postavljanje lozinke/pojedinosti računa.

Kako mogu ponovno postaviti lozinku ugrađenog računa ERA administratora:

1.Otvorite stavku Programi i značajke (pokrenite appwiz.cpl), pronađite ESET Remote Administrator server i kliknite desnom tipkom miša.

2.Odaberite Promijeni iz kontekstnog izbornika.

3.Odaberite Popravi.

4.Navedite podatke za povezivanje s bazom podataka.

5.Odaberite opciju Koristi postojeću bazu podataka i primijeni nadogradnju.

6.Poništite odabir mogućnosti Upotrijebi lozinku koja je već pohranjena u bazu podataka i unesite novu lozinku.

7.Prijavite se na ERA web-konzolu s novom lozinkom.

era-reset-admin-pass

validation-status-icon-infoNAPOMENA: Svakako preporučujemo da stvorite dodatne račune s posebnim pravima pristupa na osnovu željenih ovlasti računa.

 


Kako mogu promijeniti portove za ERA server i ERA web-konzolu?

Potrebno je promijeniti port u konfiguraciji web-servera kako bi se omogućilo povezivanje web servera s novim portom. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

1.Isključite web-server.

2.Promijenite port u konfiguraciji web-servera.

a)Otvorite datoteku webapps\era\WEB-INF\classes\sk\eset\era\g2webconsole\server\modules\config\EraWebServerConfig.properties

b)Odredite novi broj porta (na primjer, server_port=44591)

3.Ponovno pokrenite web-server.

 


Kako mogu migrirati ERA server na novi sustav?

Pojedinosti o migraciji potražite u odjeljku

Nadogradnja prethodne ERA verzije

ili u članku u ESET-ovoj bazi znanja: Kako mogu izvršiti nadogradnju ESET Remote Administratora 5 na verziju 6?

 


Mogu li izvršiti nadogradnju sa sustava ERA v.5/v.4 na v.6 izravno pomoću cjelovitog instalacijskog programa?

Izravna nadogradnja nije podržana; preporučujemo da upotrijebite alat za migraciju. Više pojedinosti potražite u odjeljku Nadogradnja prethodne ERA verzije i u članku u ESET-ovoj bazi znanja: Kako mogu izvršiti nadogradnju ESET Remote Administratora 5 na verziju 6?

 


Primam poruke o pogreškama ili imam probleme s ESET Remote Administrator, što trebam učiniti?

Pogledajte Najčešća pitanja o otklanjanju poteškoća.