Upravljanje licencama

ESET Remote Administrator koristi potpuno novi sustav licenciranja tvrtke ESET. Licencama možete jednostavno upravljati putem programa ESET Remote Administrator. Kupnjom licence za bilo koji ESET-ov poslovni proizvod automatski ćete dobiti pristup programu ESET Remote Administrator.

icon_details_hoverNAPOMENA

ESET-ov program možete aktivirati s pomoću programa ESET Remote Administrator. To se odnosi i na ranije verzije.

Ako već imate korisničko ime i lozinku koje je izdala tvrtka ESET i koje želite pretvoriti u licenčni ključ, pogledajte odjeljak Pretvaranje podataka o naslijeđenoj licenci. Korisničko ime i lozinka zamijenjeni su licenčnim ključem / javnim ID-om. Licenčni ključ jedinstveni je niz koji se koristi za identifikaciju vlasnika licence i samu aktivaciju. Javni ID kratak je niz koji se koristi za identifikaciju licence trećoj strani (npr. sigurnosni administrator odgovoran je za distribuciju jedinica).

Sigurnosni administrator može se koristiti za upravljanje licencama i razlikuje se od stvarnog vlasnika licence. Vlasnik licence može autorizirati sigurnosnog administratora za upravljanje određenim licencama. Ako ta osoba to prihvati, dobit će ovlasti za upravljanje licencama. Preporučujemo da svi vlasnici licenci za sebe stvore i račune sigurnosnog administratora.

Licencama se može upravljati iz ovog odjeljka ili na mreži tako da kliknete Otvori ELA (ESET License Administrator) ili putem web-sučelja ESET License Administratora (pogledajte odjeljak Sigurnosni administrator).

Dopuštenja za upravljanje licencama

Svakom se korisniku može dodijeliti dopuštenje za licence. Dopuštenja su važeća samo za licencu iz statičke grupe kojoj je dodijeljen taj skup dopuštenja. Svaka vrsta dopuštenja omogućuje korisniku različite radnje.

validation-status-icon-warning VAŽNO

Novi sigurnosni model u sustavu ERA 6.5 promijenio je upravljanje licencama. Samo administratori čija je osnovna grupa postavljena na Sve, s dopuštenjem za pisanje u licencama u osnovnoj grupi, mogu dodati ili ukloniti licence. Svaka se licenca identificira s pomoću javnog ID-a i može sadržavati jednu jedinicu ili više njih. Samo administrator može distribuirati licence drugim korisnicima (nižim administratorima). Licenca se ne može smanjiti.

Rad u web-konzoli

Odjeljku Upravljanje licencama u programu ESET Remote Administrator možete pristupiti iz glavnog izbornika pod Administrator > Upravljanje licencama.

Licence se mogu prepoznati po svom javnom ID-u. U ESET License Administratoru i ERA-i svaka licenca identificirana je s pomoću javnog ID-a, vrste licence i zastavica:

Vrsta licence može biti Full_Paid (plaćena licenca), Trial (probna licenca) i NFR (licenca koja nije za daljnju prodaju).

Zastavice mogu biti MSP, Djelatnost i Potrošač.

Popis licenci prikazan u kategorijama (aktivirano putem) icon_offline_licenseIzvanmrežna licenca, icon_license_ownerLicenčni ključ ili Sigurnosni administrator.

Opciju Načini možete koristiti za promjenu načina odabira (jedan ili više odabira). Kliknite strelicu modes u gornjem desnom kutu i odaberite s kontekstnog izbornika:

icon_singleselect_default Način s jednim odabirom – omogućuje odabir jedne stavke.

Način s odabirom više stavki – omogućuje uporabu potvrdnih okvira za odabir više stavki.

Osvježi – ponovno učitava/osvježava prikazane informacije.

expand_default Proširi sve – omogućuje prikaz svih informacija.

collapse_default Sažmi sve – omogućuje skrivanje svih informacija.

list_license_type

Naziv sigurnosnog programa za koji je licenca namijenjena.

Općeniti status licence (ako je licenca istekla, maksimalno je iskorištena ili je pred istekom ili maksimalnim iskorištenjem, ovdje će se prikazati poruka upozorenja).

Broj jedinica koji se može aktivirati ovom licencom i broj izvanmrežnih jedinica.

Broj podjedinica serverskih proizvoda tvrtke ESET (poštanski sandučići, zaštita gatewayja, veze).

Datum isteka licence.

Ime vlasnika licence te podaci za kontakt.

Status licence prikazuje se za aktivnu stavku izbornika.

icon_success Zeleno – vaša je licenca uspješno aktivirana.

validation-status-icon-error Crveno – licenca nije registrirana putem ESET License Administratora ili je licenca istekla.

validation-status-icon-warning Narančasto – licenca je i dalje gotovo iskorištena ili će uskoro isteći (isteći će za 30 dana).

Sinkronizacija licenci

ESET License Administrator jednom dnevno automatski izvršava sinkronizaciju. Kliknite Sinkroniziraj licence da biste odmah obnovili podatke o licenci u sustavu ERA.

Filtar pristupa grupi

access_group

Gumb za filtriranje pristupa grupi omogućuje korisnicima da odaberu statičku grupu i filtriraju prikazane objekte prema grupi u kojoj se nalaze.

Dodavanje licence ili licenčnog ključa

Kliknite Dodaj licence, a zatim odaberite način na koji želite dodati nove licence:

1.Licenčni ključ – unesite licenčni ključ za valjanu licencu i kliknite Dodaj licencu. Valjanost licenčnog ključa provjerit će se na serveru za aktivaciju i dodati na popis.

2.Korisnički podaci sigurnosnog administratora – povežite račun sigurnosnog administratora i sve njegove licence s odjeljkom Upravljanje licencama.

3.Datoteka licence – dodajte datoteku licence (.lf) i kliknite Dodaj licencu. Valjanost datoteke licence provjerit će se i licenca će se dodati na popis.

Uklanjanje licenci

Odaberite licencu s popisa iznad i kliknite ovu opciju da biste je potpuno uklonili. Morat ćete potvrditi ovu radnju. Uklanjanje licence ne pokreće deaktivaciju programa. ESET-ov program ostaje aktiviran čak i kad je licenca izbrisana iz ERA upravljanja licencama.

Licence se mogu distribuirati na proizvode tvrtke ESET iz sustava ERA pomoću dva zadatka:

zadatak instalacije softvera

zadatak aktivacije programa

light-bulbPRIMJER: Kako administrator dijeli licence među administratorima podružnica

Postoje tri korisnika i administrator, svaki korisnik ima svoju osnovnu grupu:

John, San Diego

Larry, Sydney

Makio, Tokio

Administrator uvozi 3 licence. One se nalaze u statičkoj grupi Sve i drugi ih korisnici ne mogu upotrebljavati.

licenses_3

Administrator može kliknuti ikonu zupčanika icon_config pored licence koju želi dodijeliti drugom korisniku. Kliknite move_default Pristupi grupi > move_default Premjesti pa izaberite grupu u kojoj korisnik ima dopuštenje. Za korisnika John kliknite grupu San Diego. John treba imati dopuštenje za upotrebu za licence u grupi San Diego.

Kada se korisnik John prijavi, može vidjeti i upotrijebiti samo licencu koja je premještena u njegovu grupu. Administrator bi trebao ponoviti postupak analogno za druge korisnike (Larry i Makio), nakon čega korisnici mogu vidjeti samo svoje licence, dok ih administrator može vidjeti sve.

licenses_1