ESET-ova online pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Mrežna provjera

Mrežna provjera omogućuje vam skeniranje vaše mreže kako biste pronašli uređaje povezane s routerom i otkrili ranjivosti. Mrežna provjera skenira vašu mrežu u dva koraka.

Mrežna provjera najprije skenira vašu mrežu i pronalazi povezane uređaje. Ako se otkrije novi uređaj, vidjet ćete obavijest i uređaj će biti označen simbolom zvjezdice. Ručno otkrijte uređaje na svojoj mreži dodirom opcije Skeniraj mrežu. Također možete otkrivati uređaje automatski. Također možete otkrivati uređaje automatski. Za upotrebu ove opcije dodirnite ikonu izbornika three_dots_menu> Postavke i omogućite opciju Automatski otkrij uređaje.

U drugom koraku skeniranja Mrežna provjera ispituje povezane uređaje za ranjivosti tako što se povezuje s njima i traži ranjivosti poput otvorenih portova, slabog korisničkog imena i lozinke routera, problema s firmwareom routera itd. Napadači mogu iskoristiti te ranjivosti kako bi preuzeli nad vašim routerom i drugim uređajima povezanim s njime. Routeri i uređaji kojima upravljaju napadači zatim se mogu upotrebljavati za prikupljanje informacija o vama ili čak za sudjelovanje u distribuiranim napadima uskraćivanjem usluga (DDoS-ovima) itd.

 

Mrežna provjera također vam pruža cjelovit popis uređaja povezanih s vašom mrežom kako biste uvijek imali informacije o tome tko je povezan s vašom mrežom. Na temelju tih informacija možete upravljati ili odbiti pristup tim uređajima vašoj mreži iz web sučelja vašeg routera. Možete pristupiti web sučelju vašeg routera izravno iz sustava Mrežna provjera tako da odaberete svoj router i dodirnete opciju Otvori web sučelje.

Povezane uređaje možete pregledati kao popis ili kao vizual:

list-ch-icon Prikaz popisa – povezani uređaji prikazani su u standardnom obliku popisa s routerom na vrhu, nakon kojeg slijede uređaji na mreži, a na kraju se nalazi povijest prethodno povezanih uređaja.

sonar-cm-icon Sonarni prikaz – uređaji su prikazani kao vizual u polukrugu s routerom u središtu. U drugom sloju od središta prikazani su uređaji koji su trenutačno na mreži. U trećem sloju prikazana je povijest prethodno povezanih uređaja. Možete se prebacivati između uređaja dodirom gumba sa strelicom ili pomicanjem u smjeru kruga.

 

Za lakše upravljanje uređajima dodijelite kategoriju uređaju (npr. pametni telefon, TV, igraća konzola, računalo itd.), promijenite naziv uređaja iz standardnih naziva proizvođača ili njegovu IP adresu u razumljivije nazive (npr.: SM-G955F u „Markov telefon”, 192.168.1.52 u „Ivanino računalo” itd.).

Za promjenu naziva uređaja u programu Mrežna provjera dodirnte ikonu uređaja u sustavu Mrežna provjera > dodirnite ikonu olovke u gornjem desnom dijelu, odaberite kategoriju uređaja, upišite naziv uređaja i dodirnite OK.


important

Mrežna provjera radi samo na uređajima sa sustavom Android 12 ili starijim verzijama.