SMS- och meddelandeskydd

SMS- och meddelandeskydd skyddar dig mot smishing.

Smishing kommer från att kombinera orden phishing och SMS (Short Message Service). Därför kallas det ibland även för SMS-nätfiske. Angripare använder SMS-meddelanden, eftersom människor tenderar att lita mer på SMS- än e-postmeddelanden.

SMS-skydd skyddar dig mot spridning av smishing från SMS-meddelandet. Men hotet kan spridas också från vilken meddelandeplattform som helst. Det är där meddelandeskyddet kliver in. När du får ett SMS eller ett meddelande (till exempel efter att ha fått ett meddelande från Whatsapp), så analyseras länken av ESET Mobile Security. Baserat på analysen finns det tre möjliga utfall:

Inga hot upptäcktes.

Potentiellt oönskat innehåll hittades. Innehållet i meddelandet eller meddelandet kanske inte utgör någon direkt risk. Avsikten är inte lika entydigt skadlig som andra typer av skadlig kod, till exempel virus eller trojaner. Den kan dock installera ytterligare oönskad programvara, ändra den digitala enhetens beteende eller utföra aktiviteter som inte är godkända eller förväntade av användaren.

Farligt innehåll hittades. Det här meddelandet innehåller farliga länkar eller nätfiskelänkar. Vi rekommenderar att du inte öppnar innehållet och tar bort meddelandet.

important

Ta bort meddelanden

Av säkerhetsskäl kan ESET Mobile Security inte ta bort meddelanden åt dig. Du måste ta bort det farliga innehållet manuellt.

Så fungerar smishing

1.En angripare skickar ett meddelande som innehåller en länk till en webbplats.

2.Länken leder vanligtvis till en webbplats för nätfiske, som kan försöka lura dig att uppge personlig information. Denna kan till exempel användas för att stjäla pengar från dig eller begå fler bedrägerier. Länken kan även leda till en skadlig webbplats som innehåller skadlig kod eller försöker lura dig att ladda ner sådan.

Tecken på smishing

Ett misstänkt telefonnummer, till exempel ett utländskt nummer eller med en ovanlig längd.

Meddelandet innehåller okända filer eller länkar.

Smishing-meddelanden har vanligtvis en brådskande ton.

Smishing-meddelanden handlar ofta om ett pris eller information om en vinst.