Lösa problem med protokollfiltrering

Om det uppstår problem med webbläsaren eller e-postklienten är det första steget att fastställa om det beror på protokollfiltrering. För att göra detta provar du att tillfälligt inaktivera protokollfiltrering för program i de avancerade inställningarna (glöm inte att aktivera det igen när du är klar, annars förblir webbläsaren och e-postklienten oskyddade). Om problemet upphör när du stänger av det använder du dig av den här listan över vanliga problem och hur du löser dem:

Problem med uppdateringar eller säker kommunikation

Om programmet meddelar att det inte går att uppdatera eller att en kommunikationskanal inte är säker:

Om SSL-protokollfiltrering används provar du att stänga av det tillfälligt. Om det hjälper kan du fortsätta använda SSL-filtrering och få uppdateringen att fungera genom att exkludera den problematiska kommunikationen:
Ändra SSL-protokollfiltreringsläget till interaktivt. Kör uppdateringen igen. En dialogruta om krypterad nätverkstrafik ska visas. Kontrollera att programmet matchar det du felsöker och att certifikatet verkar komma från den server uppdateringen kommer från. Välj sedan att komma ihåg åtgärden för certifikatet och klicka på Ignorera. Om inga flera relevanta dialogrutor visas kan du ändra tillbaka till automatiskt filtreringsläge, och problemet bör vara löst.

Om det aktuella programmet inte är en webbläsare eller e-postklient kan du helt exkludera det från protokollfiltrering (att göra detta för webbläsare eller e-postklienter är dock riskabelt). Ett program vars kommunikation filtrerats tidigare ska redan finnas i den tillhandahållna listan när du lägger till undantaget, så det ska inte vara nödvändigt att lägga till det manuellt.

Problem med att komma åt en enhet i nätverket

Om du inte kan använda funktioner i en enhet i nätverket (det kan vara att öppna en webbsida i webbkameran eller spela upp video i en mediespelare) kan du prova att lägga till dess IPv4- eller IPv6-adresser i listan över undantagna adresser.

Problem med en viss webbplats

Du kan undanta specifika webbplatser från protokollfiltrering med hjälp av URL-adresshantering. Om du exempelvis inte kan öppna https://www.gmail.com/intl/en/mail/help/about.html provar du att lägga till *gmail.com* i listan över undantagna adresser.

Felet ”Vissa program kapabla att importera rotcertifikatet körs fortfarande”

När du aktiverar SSL-protokollfiltrering ser ESET Internet Security till att installerade program litar på hur det filtrerar SSL-protokoll genom att importera ett certifikat till deras certifikatarkiv. Vissa program kan kräva en omstart för att kunna importera ett certifikat. Exempelvis Firefox och Opera. Säkerställ att inget av dem körs (det bästa sättet att göra det på är att öppna Aktivitetshanteraren och kontrollera att det inte firefox.exe eller opera.exe finns på fliken Processer) och försök sedan igen.

Fel gällande en ej betrodd utfärdare eller ogiltig signatur

Detta beror oftast på att importen som beskrivs ovan misslyckats. Säkerställ först att inget av de nämnda programmen körs. Inaktivera sedan SSL-protokollfiltrering och aktivera det igen. Så att importen görs om.

note

Se artikeln i kunskapsbasen för att lära dig hur man hanterar protokoll-/SSL-/TLS-filtrering i ESET Windows-hemprodukten.