Lägga till regler för enhetskontroll

En regel för enhetskontroll definierar en åtgärd som ska vidtas när en enhet som motsvarar villkoren ansluts till datorn.

CONFIG_DEVMON_RULE_EDIT_DLG

Ange en beskrivning av regeln i fältet Namn för bättre identifiering. Klickar du på skjutreglaget bredvid Regel aktiverad inaktiverar eller aktiverar denna regel. Detta är praktiskt om du inte vill ta bort regeln permanent.

Enhetstyp

Välj extern enhetstyp på rullgardinsmenyn (Disklagring/Bärbar enhet/Bluetooth/FireWire/...). Informationen om enhetstyp hämtas från operativsystemet och visas i Enhetshanteraren om en enhet är ansluten till datorn. Lagringsenheter inkluderar externa diskar eller vanliga minneskortläsare anslutna med USB eller FireWire. Smartkortläsare inkluderar alla läsare för smarta kort med en inbyggd krets, såsom SIM-kort eller autentiseringskort. Exempel på bildenheter är skannrar eller kameror. Eftersom dessa enheter endast tillhandahåller information om sina åtgärder och inte om användare kan de endast blockeras globalt.

Åtgärd

Åtkomst till icke-lagringsenheter går antingen att tillåta eller blockera. I motsats till det tillåter regler för lagringsenheter val av en av följande inställningar:

Tillåt – fullständig åtkomst till enheten tillåten.

Blockera – åtkomst till enheten blockeras.

Skriv block – endast läsning från enheten är tillåten.

Varna – varje gång en enhet ansluts meddelas användaren om den är tillåten/blockerad och en post skrivs i loggen. Enheter koms inte ihåg och ett meddelande visas om samma enhet ansluts igen.

Observera att inte alla åtgärder (rättigheter) är tillgängliga för alla enhetstyper. Om det är en enhet av lagringstyp är alla fyra åtgärder tillgängliga. För icke-lagringsenheter finns det endast tre åtgärder tillgängliga (t.ex. är Skriv block inte tillgänglig för Bluetooth, vilket innebär att det endast går att tillåta, blockera eller varna för Bluetooth-enheter).

Kriterietyp

– välj Enhetsgrupp eller Enhet.

Ytterligare parametrar som visas nedan kan användas för att finjustera regler för olika enheter. Alla parametrar är skiftlägeskänsliga och stöder jokertecken (*, ?):

Leverantör – filtrera enligt leverantörsnamn eller ID.

Modell – enhetens namn.

Serienummer – externa enheter har vanligen sina egna serienummer. För CD/DVD har skivan ett serienummer, inte CD-enheten.

note

Om dessa parametrar inte definierats ignorerar regeln dessa fält vid matchning. Filtrering av parametrar i alla textfält är skiftlägeskänsligt och stöder jokertecken (ett frågetecken (?) motsvarar ett tecken, medan en asterisk (*) motsvarar en sträng på noll eller fler tecken).

note

Om du vill visa information om en enhet skapar du en regel för enhetstypen, ansluter enheten till datorn och kontrollerar enhetsinformationen i enhetsstyrningsloggen.

Allvarlighetsgrad för loggning

ESET Internet Security sparar alla viktiga händelser i en loggfil som går att visa direkt från huvudmenyn Klicka påVerktyg > Loggfiler och välj sedan Enhetskontroll på rullgardinsmenyn Logg.

Alltid – alla händelser loggas.

Diagnostik – loggar information som behövs för att fininställa programmet.

Informativ – loggar alla informationsmeddelanden, inklusive framgångsrika uppdateringar och alla poster ovan.

Varning – registrerar kritiska fel och varningsmeddelanden.

Inga – inga loggar registreras.

Användarlista

Det går att begränsa regler till vissa användare eller användargrupper genom att lägga till dem i användarlistan genom att klicka på Redigera bredvid Användarlista.

Lägg till – öppnar dialogfönstret Objekttyper: Användare eller grupper som gör det möjligt att välja önskade användare.

Ta bort – tar bort markerad användare från filtret.

important

Begränsningar för användarlista

Det går inte att definiera användarlistan för regler med specifika enhetstyper:

USB-skrivare

Bluetooth-enhet

Smartkortläsare

Bildenhet

Modem

LPT/COM-port

Meddela användare – om en enhet som blockeras av en befintlig regel ansluts öppnas ett meddelandefönster.