Otkrivena je infiltracija

Infiltracije mogu doći do sustava iz raznih izvora: s web stranica, iz zajednički korištenih mapa, putem e-pošte ili s izmjenjivih uređaja (USB-ova, vanjskih diskova, CD-ova, DVD-ova, itd.).

Standardno ponašanje

Kao općeniti primjer načina na koji ESET Internet Security postupa s infiltracijama, infiltracije se mogu otkriti korištenjem značajki:

rezidentna zaštita

zaštita web pristupa

zaštita klijenta e-pošte

Skeniranje računala na zahtjev

Svaka funkcija koristi standardnu razinu čišćenja i pokušat će očistiti datoteku i premjestiti je u karantenu ili prekinuti vezu. U području obavijesti u donjem desnom kutu zaslona prikazuje se prozor obavijesti. Detaljne informacije o otkrivenim/izbrisanim objektima potražite u opciji Dnevnici. Dodatne informacije o razinama čišćenja i ponašanju potražite u odjeljku Razina čišćenja.

ANTIVIRUS_BEHAVIOR_01

Skeniranje računala radi otkrivanja zaraženih datoteka

Ako računalo pokazuje znakove zaraze zlonamjernim softverom (npr. sporije radi, često se "zamrzava" itd.), preporučujemo sljedeće:

1.Otvorite program ESET Internet Security i kliknite Skeniranje računala.

2.Kliknite Skenirajte svoje računalo (dodatne informacije potražite u odjeljku Skeniranje računala).

3.Nakon završetka skeniranja pogledajte u dnevniku koliko je skeniranih, zaraženih i očišćenih datoteka.

Ako želite skenirati samo određeni dio diska, kliknite Prilagođeno skeniranje i odaberite ciljeve u kojima će se skeniranjem provjeriti postojanje virusa.

Čišćenje i brisanje

Ako za rezidentnu zaštitu nije unaprijed definirana akcija koju treba poduzeti, prikazat će se prozor upozorenja u kojem se od korisnika traži da odabere jednu od mogućnosti. Obično su dostupne mogućnosti Očisti, Izbriši i Bez akcije. Ne preporučuje se odabir mogućnosti Bez akcije jer će na taj način zaražene datoteke ostati neočišćene. Iznimka su jedino datoteke za koje ste sigurni da su bezopasne i da su otkrivene pogreškom.

ANTIVIRUS_BEHAVIOR_AND_USER_INTERACTION_01

Primijenite čišćenje ako je datoteku napao virus koji je pridodao zlonamjerni kôd uz datoteku. U tom slučaju prvo pokušajte očistiti zaraženu datoteku da biste je vratili u izvorno stanje. Ako se datoteka sastoji isključivo od zlonamjernog koda, bit će izbrisana.

Ako je zaražena datoteka „zaključana” ili je koristi neki sistemski proces, obično se briše tek po prestanku zauzeća (najčešće nakon ponovnog pokretanja sustava).

Vraćanje iz karantene

Karanteni se može pristupiti iz glavnog prozora programa ESET Internet Security klikom na Alati > Više alata > Karantena.

Datoteke u karanteni također se mogu vratiti na izvornu lokaciju:

U tu svrhu upotrijebite funkciju Vrati, koja je dostupna iz kontekstnog izbornika tako da desnom tipkom miša kliknete određenu datoteku u karanteni.

Ako je datoteka označena kao potencijalno neželjena aplikacija, aktivirana je opcija Vrati i izuzmi od skeniranja. Također pogledajte odjeljak Izuzeci.

Kontekstni izbornik također pruža opciju Vrati na, koja vam omogućuje vraćanje datoteke na lokaciju koja nije ista kao lokacija s koje je datoteka obrisana.

Funkcija vraćanja nije dostupna u nekim slučajevima, na primjer, za datoteke koje se nalaze na zajedničkoj mreži samo za čitanje.

Višestruke prijetnje

Ako neke zaražene datoteke nisu očišćene tijekom skeniranja (ili je Razina čišćenja postavljena na Bez čišćenja), prikazuje se prozor upozorenja s upitom o odabiru radnji za te datoteke. Odaberite akcije za datoteke (akcije se postavljaju posebno za svaku datoteku na popisu), a zatim kliknite Završetak.

Brisanje datoteka u arhivama

U standardnom načinu čišćenja cijela se arhiva briše samo ako su sve datoteke u toj arhivi zaražene. Drugim riječima, arhive se ne brišu ako sadrže i bezopasne čiste datoteke. Budite oprezni prilikom skeniranja potpunim čišćenjem – potpuno čišćenje briše svaku arhivu koja sadrži najmanje jednu zaraženu datoteku, bez obzira na status ostalih datoteka u arhivi.