Dodavanje pravila kontrole uređaja

Pravilo kontrole uređaja određuje akciju koja će se poduzeti kada se uređaj koji zadovoljava kriterije pravila priključi na računalo.

CONFIG_DEVMON_RULE_EDIT_DLG

Unesite opis pravila u polje Naziv radi bolje identifikacije. Kliknite traku klizača uz opciju Pravilo aktivirano da biste deaktivirali ili aktivirali to pravilo; to može biti korisno ako ne želite trajno izbrisati pravilo.

Vrsta uređaja

Odaberite vrstu vanjskog uređaja s padajućeg izbornika (Pohrana na disku/Prijenosni uređaj/Bluetooth/FireWire/...). Informacije o vrsti uređaja preuzimaju se iz operacijskog sustava i mogu se vidjeti u upravitelju uređaja sustava ako je uređaj priključen na računalo. Uređaji za pohranu obuhvaćaju vanjske diskove ili konvencionalne čitače memorijskih kartica povezane putem USB-a ili sučelja FireWire. Čitači pametnih kartica obuhvaćaju čitače pametnih kartica s ugrađenim elektroničkim integriranim krugom, kao što su SIM kartice ili kartice za autorizaciju. Primjeri su uređaja za obradu slike skeneri i kamere. Budući da ti uređaji daju samo informacije o svojim radnjama, bez informacija o korisnicima, mogu se samo globalno blokirati.

Akcija

Pristup uređajima koji nisu za pohranu može biti dopušten ili blokiran. Za razliku od toga, pravila za uređaje za pohranu dopuštaju odabir jednog od sljedećih prava:

Čitaj/Piši – Dopustit će se potpuni pristup uređaju.

Blokiraj – Pristup uređaju će se blokirati.

Samo za čitanje – Dopustit će se samo čitanje s uređaja.

Upozori – Ako odaberete ovu opciju, korisnik će svaki put prilikom priključivanja uređaja primiti obavijest je li uređaj dopušten/blokiran i stvorit će se zapis u dnevniku. Uređaji neće ostati upamćeni, a obavijest će se prikazati i prilikom sljedećih pokušaja priključivanja istog uređaja.

Napominjemo da sve akcije (dopuštenja) nisu dostupne za sve vrste uređaja. Ako se radi o uređaju za pohranu, dostupne su sve četiri akcije. Za uređaje koji nisu za pohranu postoje samo tri radnje (npr. radnja Samo za čitanje nije dostupna za Bluetooth, što znači da je Bluetooth uređaje moguće samo dopustiti, blokirati ili upozoriti).

Vrsta uvjeta

Odaberi Grupa uređaja ili Uređaj.

Pomoću ostalih parametara navedenih u nastavku pravila se mogu detaljno konfigurirati i prilagoditi uređajima. Nijedan parametar ne razlikuje velika i mala slova:

Proizvođač – filtriraj prema nazivu proizvođača ili ID-u.

Model – Naziv uređaja.

Serijski broj – Vanjski uređaji obično imaju vlastite serijske brojeve. U slučaju CD-a/DVD-a to je serijski broj danog medija, a ne CD pogona.


note

Ako ovi parametri nisu definirani, pravilo će pri određivanju podudaranja ignorirati ta polja. Parametri filtriranja u svim tekstnim poljima osjetljivi su na velika i mala slova te nisu dopušteni zamjenski znakovi (*, ?).


note

Da biste prikazali informacije o nekom uređaju, stvorite pravilo za tu vrstu uređaja, priključite uređaj na računalo i zatim provjerite detalje uređaja u dnevniku kontrole uređaja.

Minimalna opširnost zapisivanja

ESET Internet Security sprema sve važne događaje u dnevnik koji je moguće prikazati izravno iz glavnog izbornika. Kliknite Alati > Više alata > Dnevnici, a zatim odaberite Kontrola uređaja u padajućem izborniku Dnevnik.

Uvijek – Zapisuje sve događaje u dnevnik.

Dijagnostički – Zapisuju se sve informacije potrebne za detaljno konfiguriranje programa.

Informativno – Zapisuju se sve informativne poruke, uključujući poruke o uspješnoj nadogradnji, te svi prethodno navedeni zapisi.

Upozorenja – Zapisuju se kritične pogreške i poruke s upozorenjima.

Ništa – neće se stvoriti dnevnici.

Popis korisnika

Pravila je moguće ograničiti na određene korisnike ili grupe korisnika tako da ih dodate na popis korisnika klikom na Uredi pored opcije Popis korisnika.

Dodaj – otvara Vrste objekata: korisnici ili grupe koji vam omogućuje odabir željenih korisnika.

Ukloni – Uklanja odabranog korisnika iz filtra.


important

Ograničenja popisa korisnika

Popis korisnika ne može se definirati za pravila s određenim vrstama uređaja:

USB pisač

Bluetooth uređaj

Čitač pametnih kartica

Uređaj za obradu slike

Modem

LPT/COM port

Obavijesti korisnika – ako se umetne uređaj blokiran postojećim pravilom, prikazat će se prozor obavijesti.