Zaštita na bazi clouda

ESET LiveGrid® (konstruiran na temelju naprednog sustava ranog upozorenja ESET ThreatSense.Net) prikuplja podatke koje šalju korisnici ESET-ovih programa diljem svijeta i prosljeđuje ih u Laboratorij za istraživanje tvrtke ESET. Pružanjem sumnjivih uzoraka i metapodataka ESET LiveGrid® omogućuje nam da brzo reagiramo na potrebe svojih korisnika i da održimo ESET-ovu sposobnost reagiranja na najnovije prijetnje.

Dostupne su sljedeće opcije:

Aktiviraj sustav reputacije ESET LiveGrid®

Sustav reputacije ESET LiveGrid® omogućuje stvaranje popisa pouzdanih i nepoželjnih adresa na temelju cloud tehnologije.

Provjerite reputaciju pokrenutih procesa i datoteka izravno iz sučelja programa ili kontekstnog izbornika uz dodatne informacije koje su dostupne u sustavu ESET LiveGrid®.

Aktiviraj sustav za povratne informacije ESET LiveGrid®

Uz sustav reputacije ESET LiveGrid® sustav ESET LiveGrid® za povratne informacije prikupljat će informacije o vašem računalu koje se odnose na nove pronađene prijetnje. Te informacije mogu obuhvaćati sljedeće:

Uzorak ili kopiju datoteke u kojoj se pojavila prijetnja

Put do datoteke

Naziv datoteke

Datum i vrijeme

Proces u kojem se prijetnja pojavila na računalu

Informacije o operacijskom sustavu računala

Prema standardnim je postavkama sustav ESET Internet Security konfiguriran tako da šalje sumnjive datoteke na detaljnu analizu u laboratorij tvrtke ESET za otkrivanje virusa. Datoteke s ekstenzijama kao što su .doc ili .xls uvijek se isključuju. Ako postoje određene datoteke koje vi ili vaša tvrtka ne želite slati, možete dodati i njihove ekstenzije.


note

Pročitajte više o slanju relevantnih podataka u Pravilima privatnosti.

Ne morate aktivirati ESET LiveGrid®

Nećete izgubiti funkcionalnost softvera, no u nekim slučajevima ESET Internet Security može reagirati brže na nove prijetnje kada je aktiviran ESET LiveGrid®. Ako ste ranije koristili sustav ESET LiveGrid® i deaktivirali ste ga, možda još uvijek ima pakete podataka koje treba poslati. Ti će se paketi slati tvrtki ESET čak i nakon deaktivacije. Nakon slanja svih trenutačnih informacija, neće se stvarati novi paketi.


note

Pročitajte više o sustavu ESET LiveGrid® u rječniku.

Pogledajte naše ilustrirane upute dostupne na engleskom i na još nekoliko jezika za aktiviranje ili deaktiviranje sustava ESET LiveGrid® u programu ESET Internet Security.


Konfiguracija zaštite utemeljene na cloudu u naprednom podešavanju

Da biste pristupili postavkama za ESET LiveGrid®, otvorite Napredno podešavanje (F5) > Modul detekcije > Zaštita na bazi clouda.

Aktiviraj sustav reputacije ESET LiveGrid® (preporučeno) – sustav reputacije ESET LiveGrid® poboljšava učinkovitost ESET-ovih rješenja za zaštitu od zlonamjernog softvera uspoređujući skenirane datoteke s bazom podataka popisa pouzdanih i nepouzdanih adresa u cloudu.

Aktiviraj sustav za povratne informacije ESET LiveGrid® – Šalje laboratoriju tvrtke ESET za istraživanje relevantne podatke (opisane u odjeljku Slanje uzoraka u nastavku) uz izvješća o padu sustava i statistiku radi daljnje analize.

Pošalji izvješća o padu sustava i dijagnostičke podatke – Pošaljite dijagnostičke podatke povezane sa sustavom ESET LiveGrid® kao što su izvješća o padu sustava i slike stanja memorije modula. Preporučujemo da ostane aktiviran kako bi pomogao tvrtki ESET u dijagnostici problema, poboljšavanju programa i osiguravanju bolje zaštite krajnjih korisnika.

Pošalji anonimnu statistiku – Dopustite tvrtki ESET da prikupi informacije o novootkrivenim prijetnjama kao što su naziv prijetnje, datum i vrijeme otkrivanja, način otkrivanja i povezani metapodaci, verzija programa i konfiguracija, uključujući informacije o vašem sustavu.

E-pošta za kontakt (nije obavezno) – Vaša adresa e-pošte za kontakt može se uključiti uz sumnjive datoteke i može se koristiti ako za analizu budu potrebne dodatne informacije. Imajte na umu da vam ESET neće slati odgovor ako ne budu potrebne dodatne informacije.

Slanje uzoraka

Ručno slanje uzoraka – omogućuje vam ručno slanja uzoraka ESET-u iz kontekstnog izbornika, opcije Karantena ili opcije Alati.

Automatsko slanje otkrivenih uzoraka

Odaberite vrstu uzoraka koji će se slati ESET-u na analizu da bi se poboljšalo buduće otkrivanje prijetnji (standardna maksimalna veličina uzorka iznosi 64 MB). Dostupne su sljedeće opcije:

Svi otkriveni uzorci – Svi objekti koje otkriva modul detekcije (uključujući potencijalno nepoželjne aplikacije kada je to aktivirano u postavkama skenera).

Svi uzorci osim dokumenata – Svi otkriveni objekti osim dokumenata (pogledajte u nastavku).

Ne šalji – Otkriveni objekti neće se poslati tvrtki ESET.

Automatsko slanje sumnjivih uzoraka

Ti uzorci će se također poslati ESET-u ako ih ne otkrije modul detekcije. Na primjer, uzorci koji gotovo nisu otkriveni ili uzorci čije ponašanje jedan od modula zaštite sustava ESET Internet Security smatra sumnjivim ili nejasnim (standardna maksimalna veličina uzorka iznosi 64 MB).

Izvršne datoteke – Uključuje izvršne datoteke poput .exe, .dll, .sys.

Arhive – Uključuje arhivske vrste datoteka poput .zip, .rar, .7z, .arch, .arj, .bzip, .gzip, .ace, .arc, .cab.

Skripte – Uključuje vrste datoteka skripti poput .bat, .cmd, .hta, .js, .vbs, .ps1.

Ostalo – Uključuje vrste datoteka poput .jar, .reg, .msi, .sfw, .lnk.

Moguće neželjene poruke e-pošte – Time će se omogućiti slanje mogućih neželjenih dijelova ili cjelovitih neželjenih poruka e-pošte s privicima tvrtki ESET radi daljnje analize. Aktiviranjem ove opcije poboljšava se globalno otkrivanje neželjene pošte, kao i buduće otkrivanje vaše neželjene pošte.

Dokumenti – Uključuje dokumente programa Microsoft Office ili PDF s aktivnim sadržajem ili bez njega.
arrow_down_home Proširivanje popisa svih obuhvaćenih vrsta datoteka dokumenata

Izuzeci

Filtar izuzetaka omogućuje vam da izuzmete određene datoteke/mape od slanja (primjerice, možete izuzeti datoteke koje mogu sadržavati povjerljive informacije, kao što su dokumenti ili proračunske tablice). Datoteke s popisa nikada se neće slati u laboratorije tvrtke ESET na analizu, čak ni ako sadrže sumnjiv kod. Najčešće vrste datoteka izostavljaju se prema standardnim postavkama (.doc itd.). Ako želite, na popis izuzetih datoteka možete dodati druge datoteke.


example

Da biste izuzeli datoteke preuzete s web stranice download.domain.com, idite na Napredno podešavanje > Modul detekcije > Zaštita na bazi clouda > Slanje uzoraka i kliknite Uredi pored stavke Izuzeci. Dodajte izuzetak .download.domain.com.

Maksimalna veličina uzoraka (MB) – Definira maksimalnu veličinu uzoraka (1-64 MB).