Konfiguriranje mrežne zaštite

Da biste zaštitili računalo u mrežnom okruženju, morate konfigurirati povezane mreže. Konfiguriranjem mrežne zaštite i dopuštanjem dijeljenja možete dopustiti drugim korisnicima pristup svom računalu. Kliknite Podešavanje > Mrežna zaštita > Povezane mreže i kliknite vezu ispod povezane mreže. Prikazat će se skočni prozor s opcijama za konfiguriranje odabrane mreže kao pouzdane.

Kad se otkrije mreža, ESET Internet Security standardno upotrebljava postavke Windowsa. Da bi se prikazao prozor kad se otkrije nova mreža, promijenite vrstu zaštite novih mreža u "Pitaj korisnika" u odjeljku Poznate mreže. Do konfiguracije mrežne zaštite dolazi prilikom svakog povezivanja računala s novom mrežom. Zato najčešće nije potrebno definirati pouzdane zone.

DIALOG_EPFW_TRUSTED_ZONE

Postoje dva načina mrežne zaštite koja možete odabrati u prozoru za konfiguriranje mrežne zaštite:

Da – za pouzdanu mrežu (kućnu ili uredsku mrežu). Vaše računalo i zajedničke datoteke pohranjene na vašem računalu vidljivi su drugim korisnicima mreže, a resursi sustava dostupni su drugim korisnicima na mreži. Preporučujemo upotrebu ove postavke prilikom pristupa sigurnoj lokalnoj mreži.

Ne – za nepouzdanu mrežu (javnu mrežu). Datoteke i mape u vašem sustavu ne dijele se s drugim korisnicima na mreži niti su im vidljive i deaktivirano je dijeljenje resursa sustava. Preporučujemo upotrebu ove postavke prilikom pristupa bežičnim mrežama.


warning

Neispravna konfiguracija mreže može predstavljati sigurnosni rizik za računalo.


note

Po standardnim je postavkama radnim stanicama iz pouzdane mreže omogućen pristup zajedničkim datotekama i pisačima, dolazna je RPC komunikacija aktivirana, a moguće je i zajedničko korištenje udaljene radne površine.

Više informacija o toj značajci pročitajte u ovom članku ESET-ove baze znanja:

Promjena postavke firewalla za mrežnu vezu u ESET-ovim Windows programima za kućne korisnike