HIPS (Host-based Intrusion Prevention System)

warning

Waarschuwing

Wijzigingen in de HIPS-instellingen mogen alleen worden aangebracht door ervaren gebruikers. Onjuiste configuratie van HIPS-instellingen kunnen leiden tot systeeminstabiliteit.

Het Host-based Intrusion Prevention System (HIPS) beschermt uw systeem tegen malware of andere ongewenste activiteiten die als enig doel hebben de beveiliging van uw computer te omzeilen. HIPS koppelt geavanceerde gedragsanalyse aan de detectiemogelijkheden van het netwerkfilter om actieve processen, bestanden en registersleutels te controleren. HIPS werkt afzonderlijk van Real-timebeveiliging van bestandssysteem en is geen firewall. Hiermee worden alleen processen gecontroleerd die in het besturingssysteem worden uitgevoerd.

U vindt de HIPS-instellingen in Geavanceerde instellingen (F5) > Detectie-engine > HIPS > Basis. De HIPS-status (ingeschakeld/uitgeschakeld) wordt weergegeven in het hoofdprogrammavenster van ESET Endpoint Security, in Instellingen > Computer.

CONFIG_HIPS

Basis

HIPS inschakelen: HIPS is standaard ingeschakeld in ESET Endpoint Security. Als u HIPS uitschakelt, worden de overige HIPS-functies, zoals Exploit Blocker, ook uitgeschakeld.

Zelfverdediging activeren: ESET Endpoint Security maakt gebruik van ingebouwde Zelfverdedigingstechnologie als onderdeel van HIPS om te voorkomen dat schadelijke software uw antivirus- en antispywarebeveiliging beschadigt of uitschakelt. Zelfverdediging beschermt cruciale systeemprocessen en processen van ESET, registersleutels en bestanden, zodat deze niet worden gemanipuleerd. ESET Management Agent wordt ook beschermd als deze is geïnstalleerd.

Beveiligde service inschakelen: maakt beveiliging van de ESET-service (ekrn.exe) mogelijk. Indien ingeschakeld, wordt de service gestart als een beveiligd Windows-proces ter bescherming tegen malware-aanvallen. Deze optie is beschikbaar in Windows 8.1 en Windows 10.

Geavanceerde geheugenscanner inschakelen: werkt in combinatie met Exploit Blocker voor een betere bescherming tegen malware die is ontworpen om detectie te omzeilen door middel van verhulling of codering. Geavanceerde geheugenscanner is standaard ingeschakeld. Raadpleeg de woordenlijst voor meer informatie over dit type beveiliging.

Exploit Blocker inschakelen: is ontworpen om de beveiliging te verbeteren van vaak bedreigde toepassingen zoals webbrowsers, PDF-lezers, e-mailclients en MS Office-onderdelen. Exploit Blocker is standaard ingeschakeld. Raadpleeg de woordenlijst voor meer informatie over dit type beveiliging.

Diepe gedragsinspectie

Deep Behavioral Inspection inschakelen is een andere beveiligingslaag die deel uitmaakt van de HIPS-functie. Deze extensie van HIPS analyseert het gedrag van alle actieve programma's op de computer en waarschuwt u als het gedrag van het proces schadelijk is.

Met HIPS-uitsluitingen van Deep Behavioral Inspection kunt u processen opgeven die u wilt uitsluiten van analyse. Om te garanderen dat alle processen worden gescand op mogelijke bedreigingen, is het raadzaam alleen uitsluitingen te maken wanneer dat absoluut noodzakelijk is.

Ransomwareschild

Ransomwareschild inschakelen: is een andere beveiligingslaag die werkt als onderdeel van de HIPS-functie. U moet het ESET LiveGrid®-reputatiesysteem inschakelen om ervoor te zorgen dat Ransomwareschild werkt. Meer informatie over dit type beveiliging.

Auditmodus inschakelen: alles wat door het Ransomwareschild wordt gedetecteerd, wordt niet automatisch geblokkeerd, maar met de aanduiding Waarschuwing in het logbestand vastgelegd en met de vlag Controlemodus naar de beheerconsole gestuurd. De beheerder kan vervolgens besluiten om dergelijke detecties uit te sluiten om verdere detectie te voorkomen, of om de detectie ervan actief te houden, wat betekent dat deze detectie na afloop van de controlemodus wordt geblokkeerd en verwijderd. Het in-/uitschakelen van de controlemodus wordt ook vastgelegd in ESET Endpoint Security. Deze optie is alleen beschikbaar in de ESMC of de ESET PROTECT Cloud beleidsconfiguratie-editor.

HIPS-instellingen

Filtermodus: filteren kan in een van de volgende modi worden uitgevoerd:

Filtermodus

Beschrijving

Automatische modus

Bewerkingen worden ingeschakeld, met uitzondering van vooraf gedefinieerde regels die uw systeem beveiligen.

Smart-modus

De gebruiker ontvangt alleen een melding over uiterst verdachte gebeurtenissen.

Interactieve modus

Gebruiker moet bewerkingen bevestigen.

Op beleid gebaseerde modus

Blokkeert alle bewerkingen die niet door een specifieke regel zijn gedefinieerd die ze toestaat.

Leermodus

Bewerkingen worden ingeschakeld en na elke bewerking wordt er een regel gemaakt. Regels die in deze modus zijn gemaakt, kunnen worden bekeken in de HIPS-regels editor, maar de prioriteit ervan is lager dan de prioriteit van regels die handmatig zijn gemaakt of van regels die in de automatische modus zijn gemaakt. Als u Leermodus selecteert in het Filtermodus vervolgkeuzemenu, wordt de Leermodus eindigt om de instelling beschikbaar gemaakt. Selecteer hoe lang u de leermodus actief wilt hebben. De maximumduur is 14 dagen. Wanneer de opgegeven duur is verstreken, wordt u gevraagd de regels te bewerken die door HIPS zijn gemaakt terwijl deze zich in de leermodus bevond. Ook kunt u een andere filtermodus kiezen, of de beslissing uitstellen en doorgaan met de leermodus.

Modus ingesteld na vervallen van leermodus: selecteer de filtermodus die moet worden gebruikt na het vervallen van de leermodus. Na afloop van de leermodus is voor de optie Gebruiker vragen beheerdersbevoegdheden nodig om een wijziging door te voeren van de HIPS-filtermodus.

Het HIPS-systeem controleert gebeurtenissen binnen het besturingssysteem en reageert dienovereenkomstig op basis van de regels die vergelijkbaar zijn met die van de Firewall. Klik op Bewerken naast Regels om de editor voor HIPS-regels te openen. In het venster met HIPS-regels kunt u regels selecteren, toevoegen of verwijderen. Meer informatie over het maken van regels en HIPS-bewerkingen vindt u in Een HIPS-regel bewerken.