Izuzeci

Izuzeci vam omogućuju izuzimanje datoteka i mapa od skeniranja. Da bi se osiguralo traženje prijetnji u svim objektima, preporučujemo stvaranje izuzetaka samo kada je to apsolutno nužno. Međutim, postoje situacije kada ćete morati izuzeti objekt, primjerice, velike unose u bazi podataka koji bi računalo usporili tijekom skeniranja ili softver čije skeniranje dovodi do sukoba.

Datoteke i mape koje će se izuzeti od skeniranja na popis izuzetaka možete dodati putem stavke Napredno podešavanje (F5) > Modul detekcije > Izuzeci > Datoteke i mape koje će se izuzeti od skeniranja > Uredi.

note

Napomena

Nemojte da vas zbune Izuzete datotečne ekstenzije ili Izuzeti procesi.

Da biste izuzeli objekt (put, prijetnju ili hash) iz skeniranja, kliknite Dodaj i unesite put do objekta ili ga odaberite u stablastoj strukturi. Također možete uređivati ili brisati odabrane unose.

CONFIG_EXCLUDE

Vrste izuzetaka

Put – Put do izuzetih datoteka i mapa.

Prijetnja – ako je pored izuzete datoteke naziv prijetnje, to znači da datoteka nije izuzeta u potpunosti, već samo za tu prijetnju. Ako datoteka kasnije bude zaražena nekim drugim zlonamjernim programom, to će otkriti antivirusni modul. Ovu vrstu izuzetka moguće je upotrebljavati samo za određene vrste infiltracija, a može se stvoriti u prozoru upozorenja o prijetnji koji prijavljuje infiltraciju (kliknite Prikaži napredne opcije i zatim odaberite Izuzimanje od otkrivanja) ili tako da kliknete Alati > Karantena, a zatim desnom tipkom miša kliknete datoteku u karanteni i odaberete stavku Vrati i izuzmi od skeniranja u kontekstnom izborniku.

Hash – izuzima datoteku na temelju navedenog hasha (SHA1), bez obzira na vrstu, lokaciju, naziv ili ekstenziju datoteke.

note

NAPOMENA

Modul za rezidentnu zaštitu ili modul za skeniranje računala neće otkriti prijetnju u datoteci ako datoteka zadovoljava kriterije za izuzimanje od skeniranja.

Kontrolni elementi

Dodaj – Izuzima objekte od otkrivanja.

Uredi – Omogućuje vam uređivanje odabranih unosa.

Ukloni – uklanja odabrane unose (CTRL + klik za odabir više unosa).