Uspostava veze – otkrivanje

Osobni firewall otkriva sve novostvorene mrežne veze. Aktivnim su načinom rada firewalla određene akcije koje se provode za novu vezu. Ako je aktiviran Automatski način rada ili Način rada na temelju pravila osobni firewall izvodit će unaprijed definirane akcije bez korisničke intervencije.

U interaktivnom se načinu prikazuje informativni prozor u kojem se izvješćuje o otkrivanju nove mrežne veze i navode detaljne informacije o njoj. Korisnik je može dopustiti ili zabraniti (blokirati). Ako korisnik opetovano dopušta istu vezu u tom dijaloškom prozoru, preporučujemo mu da za nju stvori novo pravilo. Da biste to učinili, odaberite mogućnost Zapamti akciju (stvori pravilo) i spremite tu akciju kao novo pravilo osobnog firewalla. Ako firewall nakon toga prepozna istu vezu, primijenit će postojeće pravilo bez potrebe za intervencijom korisnika.

Nakon odabira mogućnosti Privremeno zapamti ovu akciju za ovaj proces akcija (Dopusti / Zabrani) koristit će se sve dok se aplikacija ponovno ne pokrene, ne promijene pravila filtarskog načina rada, aktualizira modul Firewalla ili ponovno pokrene sustav. Poslije svake od ovih akcija privremena će se pravila izbrisati.

DIALOG_EPFW_NEW_CONNECTION_IN_TRUSTED

Pri stvaranju novih pravila budite oprezni i dopuštajte samo veze koje su sigurne. Ako se dopuste sve veze, osobni firewall ne služi svojoj svrsi. Evo važnih parametara veza:

Udaljena stranaDopustite samo veze s pouzdanim i poznatim adresama.
Lokalna aplikacijaNe preporučuje se dopuštanje veza za nepoznate aplikacije i procese.
Broj porta – Komunikacija putem uobičajenih portova (npr. web promet – broj porta 80) trebala bi pod normalnim okolnostima biti dopuštena.

Računalne infiltracije često se šire putem skrivenih i internetskih veza, što im pomaže da zaraze udaljene sustave. Ako se pravila ispravno konfiguriraju, osobni firewall postaje koristan alat za zaštitu od mnogih napada zlonamjernog koda.