Dnevnici

Dnevnici sadrže informacije o svim važnim događajima u programu koji su se pojavili i pružaju pregled otkrivenih prijetnji. Dnevnici su ključan alat za analizu sustava, otkrivanje prijetnji te otklanjanje poteškoća. Zapisivanje se izvodi aktivno u pozadini bez korisničke intervencije. Podaci se bilježe na temelju trenutnih postavki opsega zapisivanja. Prikaz tekstualnih poruka i dnevnika moguće je izravno iz okruženja programa ESET Endpoint Security. Moguće je i arhiviranje dnevnika.

Dnevnicima se pristupa iz glavnog prozora programa klikom na Alati > Dnevnici. Odaberite željenu vrstu dnevnika s padajućeg izbornika Dnevnik. Dostupni su sljedeći dnevnici:

Otkrivene prijetnje – Dnevnik prijetnji sadrži detaljne informacije o infiltracijama koje otkriju moduli programa ESET Endpoint Security. Te informacije obuhvaćaju vrijeme i mjesto otkrivanja, naziv infiltracije, izvršenu akciju te ime korisnika prijavljenog u trenutku otkrivanja infiltracije. Dvokliknite bilo koju stavku dnevnika da biste prikazali njezine detalje u zasebnom prozoru.
Događaji – Sve važne akcije koje je izveo program ESET Endpoint Security zabilježene su u dnevniku događaja. Dnevnik događaja sadrži informacije o događajima i pogreškama do kojih je došlo u programu. Namijenjen je za pomoć administratorima sustava i korisnicima za rješavanje problema. Te informacije često mogu olakšati iznalaženje rješenja za problem koji se pojavio u programu.
Skeniranje računala – U ovom se prozoru prikazuju svi rezultati skeniranja. Svaki redak odgovara jednom izvršenom procesu skeniranja računala. Na popisu izvršenih skeniranja bit će prikazana i nedovršena skeniranja (prekinuta od strane korisnika). Dvokliknite bilo koju stavku za prikaz detalja dotičnog skeniranja.
HIPS – Sadrži zapise određenih pravila označenih za zapisivanje. Protokol pokazuje aplikaciju koja je pozvala operaciju, rezultat (je li pravilo bilo dopušteno ili zabranjeno) i naziv stvorenog pravila.
Osobni firewall – Dnevnik firewalla prikazuje sve daljinske napade koje je otkrio osobni firewall. Tu možete pronaći informacije o svim napadima na vaše računalo. U stupcu Događaj nalazi se popis otkrivenih napada. Stupac Izbor sadrži dodatne informacije o napadaču. Stupac Protokol otkriva komunikacijski protokol korišten u napadu. Analiza dnevnika firewalla može vam pomoći da na vrijeme otkrijete pokušaje infiltracije kako biste spriječili svaki pokušaj neovlaštenog pristupa sustavu. Dodatne pojedinosti o određenim mrežnim napadima potražite u odjeljku IDS i napredne mogućnosti.
Filtrirane web stranice – Taj je popis koristan kada želite pregledati popis web stranica koje je blokirala Zaštita web pristupa ili Roditeljska kontrola. U tim dnevnicima možete vidjeti vrijeme, URL, korisnika i aplikaciju koja je stvorila vezu s određenom web stranicom.
Antispam zaštita – Sadrži zapise koji se odnose na poruke e-pošte označene kao spam poruke.
Kontrola weba – Prikazuje blokirane ili dopuštene URL adrese i detalje o tome kako su kategorizirane. Stupac Izvedena akcija sadrži informacije o tome kako su primijenjena pravila filtriranja.
Kontrola uređaja – Sadrži zapise izmjenjivih medija ili uređaja koji su priključeni na računalo. U dnevnik se zapisuju samo uređaji s postavljenim pravilom kontrole uređaja. Ako pravilo ne odgovara priključenom uređaju, neće se stvoriti stavka dnevnika za priključeni uređaj. Tu možete vidjeti i pojedinosti kao što su vrsta uređaja, serijski broj, naziv proizvođača i veličina medija (ako je dostupno).

U svakom odjeljku prikazane informacije možete izravno kopirati u međuspremnik (tipkovnički prečac Ctrl + C) ako odaberete stavku i kliknete Kopiraj. Možete koristiti tipke Ctrl i Shift da biste odabrali više stavki.

Kliknite MODULE_INACTIVE Filtriranje da biste otvorili prozor Filtriranje dnevnika u kojem možete definirati kriterije za filtriranje.

Možete kliknuti određeni zapis desnom tipkom miša kako biste prikazali kontekstni izbornik. Sljedeće mogućnosti dostupne su u kontekstnom izborniku:

Prikaži Prikazuje detaljne informacije o odabranom dnevniku u novom prozoru.
Filtriraj iste zapise – Nakon aktiviranja tog filtra vidjet ćete samo zapise iste vrste (dijagnostika, upozorenja, ...).
Filtriraj.../Pronađi... – Nakon što kliknete tu mogućnost, otvorit će se prozor Traži u dnevniku u kojem možete definirati kriterije za filtriranje za određene zapise u dnevniku.
Aktiviraj filtar – Aktivira postavke filtra.
Deaktiviraj filtar – Poništava sve postavke filtra (kao što je gore opisano).
Kopiraj/Kopiraj sve – Kopira informacije o svim zapisima u prozoru.
Izbriši/Izbriši sve – Briše odabrane zapise ili sve prikazane zapise – ta akcija zahtijeva administratorske ovlasti.
Izvezi... – Izvozi informacije o zapisima u XML obliku.
Izvezi sve... – Izvozi informacije o zapisima u XML obliku.
Listaj dnevnik – Ostavite ovu mogućnost aktiviranom da biste automatski listali stare dnevnike i prikazali aktivne u prozoru Dnevnici.